Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 574590

Kakvoća jagode u mediteranskom dijelu Republike Hrvatske


Radunić, Mira; Strikić, Frane; Žanetić, Mirella
Kakvoća jagode u mediteranskom dijelu Republike Hrvatske // Zbornik sažetaka 7.znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Višnjica, 2012. str. 37-37 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Kakvoća jagode u mediteranskom dijelu Republike Hrvatske
(Strawberry quality grown in Mediterranean part of Croatia)

Autori
Radunić, Mira ; Strikić, Frane ; Žanetić, Mirella

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 7.znanstveno-stručnog savjetovanja hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / - Višnjica, 2012, 37-37

Skup
7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Višnjica, Hrvatska, 2-3.03.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Jagoda; dolina rijeke Neretve; Vrgorac; kemijske karakteristike
(Strawberry; Neretva Valley; Vrgorac; chemical characteristics)

Sažetak
Uzgoj voća i povrća u dolini rijeke Neretve profitabilna je poljoprivredna djelatnost. Povoljni agroekološki čimbenici pogoduju ranom dozrijevanju te je glavnina rano sezonske proizvodnje u Republici Hrvatskoj, koncentrirana u ovom području. Jagoda je voćna vrsta čiji plodovi vrlo rano dozrijevaju i prvo je svježe voće na tržištu. U mediteranskom dijelu RH najveća proizvodnja odvija se na području Vrgorca, ali proizvedene količine ne zadovoljavaju potrebe tržišta. Mogućnosti za povećanjem proizvodnje postoje u dolini rijeke Neretve. Dolina rijeke Neretve odlikuje se specifičnim pedološkim i klimatskim prilikama koje utječu na ranije dozrijevanje plodova u odnosu na Vrgorac. Velika pedološka i hidrološka raznolikost ogledana kroz zastupljenost različitih tipova tala može utjecati na prirod, dozrijevanje i kakvoću proizvoda. Kakvoća ploda danas, u poljoprivrednoj proizvodnji, ima sve veći značaj. Plod jagode se ubraja u skupinu visoko vrijednih namirnica s visokim sadržajem vitamina C, kalija te antioksidanata i drugih bioaktivnih spojeva važnih u ljudskoj prehrani. Cilj ovog istraživanja je utvrditi kakvoću plodova i dinamiku dozrijevanja jagode uzgajane u dolini rijeke Neretve (Opuzen, Metković) i Vrgorcu. Usporediti kakvoću plodova jagode uzgojene u dolini rijeke Neretve i na području Vrgorca s jagodama uzgojenim na području grada Zagreba te jagodama nabavljenih u trgovačkim lancima. Jagode uzgajane na području Vrgorca imale su bolju obojenost i kakvoću plodova u odnosu na jagodu uzgajanu na području Metkovića.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
091-0910468-0166 - Vrednovanje, zaštita i upotreba genetskih resursa masline (Slavko Perica, )

Ustanove
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split