Maslinarstvo u Španjolskoj, studij slučaja: prerađivačka zadruga „Pedrera“, Sevilla (CROSBI ID 585285)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Klepo, Tatjana ; Garay Herrero, Fernando Javier ; Pereira de Carvalho Braz Frade, Rita María ; Peçi, Elisa ; Strikić, Frane ; Radunić, Mira
hrvatski
Maslinarstvo u Španjolskoj, studij slučaja: prerađivačka zadruga „Pedrera“, Sevilla
Maslinovo ulje kao i stolne masline svakim danom postaju sve važnije i traženije namirnice u ljudskoj prehrani. Kao posljedica kontinuiranog rasta potrošnje raste i proizvodnja ploda masline. Kraljevina Španjolska najveći je svjetski proizvođač maslina i maslinovog ulja, unutar koje je provincija Sevilla, nakon Jaena i Cordobe, treća po proizvodnji ploda masline. U ovom radu analiziran je cjelokupni proces prerade i poslovanja prerađivačke zadruge prvog reda „Pedrera“ u provinciji Sevilla, koja zajedno sa još 14 zadruga prvog reda čini zadrugu drugog reda, „Oleoestepa“. Zadruga „Pedrera“ broji 400 zadrugara sa približno 2500 ha maslinika. U vrijeme prerade ima devet zaposlenih, a godišnje preradi oko 11 milijuna kg ploda masline. Uspješno poslovanje zadruge temelji se na kontinuiranom poboljšanju kvalitete krajnjeg proizvoda, povoljnije cijene goriva, gnojiva i maslinova ulja za zadrugare te prodaja komine masline i ostalih nusproizvoda elektranama.
maslina; ulje; Kraljevina Španjolska; uljara; zadruga
nije evidentirano
engleski
Olive orchards in Spain, a case study: cooperative "Pedrera", Seville
nije evidentirano
olive; oil; Kingdom of Spain; olive mills; cooperatives
nije evidentirano
Podaci o prilogu
51-51.
2012.
nije evidentirano
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbronik sažetaka 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
Ivković, Frane
Višnjica: Hrvatska voćarska zajednica
Podaci o skupu
7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
02.03.2012-03.03.2012
Pustara Višnjica, Hrvatska