Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 574486

Optimalna veličina uzorka za kvantitativnu morfološku karakterizaciju masline


Klepo, Tatjana; De la Rosa Navarro, Raúl; León, Lorenzo; Strikić, Frane; Belaj, Angjelina
Optimalna veličina uzorka za kvantitativnu morfološku karakterizaciju masline // Novi raziskovalni pristopi v oljkarstvu / Bandelj, Dunja ; Podgornik, Maja ; Arbeiter, Alenka (ur.).
Koper: Univerza na primorskem, Znanstveno reaziskovalno središće, Univerzitetna založba Annales, 2012. str. 15-22 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Optimalna veličina uzorka za kvantitativnu morfološku karakterizaciju masline
(The optimum sample size for the olive quantitative morphological characterization)

Autori
Klepo, Tatjana ; De la Rosa Navarro, Raúl ; León, Lorenzo ; Strikić, Frane ; Belaj, Angjelina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Novi raziskovalni pristopi v oljkarstvu / Bandelj, Dunja ; Podgornik, Maja ; Arbeiter, Alenka - Koper : Univerza na primorskem, Znanstveno reaziskovalno središće, Univerzitetna založba Annales, 2012, 15-22

ISBN
978-961-6862-16-5

Skup
Novi raziskovalni pristopi v oljkarstvu

Mjesto i datum
Portorož, Slovenija, 16-17.02.2012.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Olea europaea L.; morfologija; karakterizacija; kvantitativna; indeks pouzdanosti; veličina uzorka
(Olea europaea L.; morphology; characterization; confidence index; the sample size)

Sažetak
Maslina je jedana od najduže uzgajanih voćnih kultura. Danas je poznato nekoliko tisuća sorta od kojih se mnoge još uvijek uzgajaju, a veliki ih je broj sačuvan u nacionalnim, regionalnim i internacionalnim kolekcijama. Problem sinonima i homonima je prisutan u svim kolekcijama, a rješenje istih je u pravilnim, točnim i pouzdanim metodama identifikacije. Tradicionalno najkorištenije su kvalitativne morfološke metode koje imaju niz prednosti i nedostataka. Između ostalog, navedene metode su subjektivne i nedovoljno standardizirane. Jedan o mogućih načina riješavanja navedenih nedostataka je u primjeni novih informatičkih dostignuća kao što je analiza fotografije. U dosadašnjim morfološkim istraživanjima, bilo onim kvalitativnim ili kvantitativnim, ne navodi se optimalan broj repeticija, odnosno optimalna veličina uzorka. Cilj ovog istraživanja je statistički odrediti oprimalnu veličinu uzorka, što je preduvjet sigurne i učinkovite karakterizacije. Analizom fotografije i statističkim izračunom upotrebom indeksa pouzdanosti (IP) utvrđen je optimalan broj repeticija. Vrijednost indeksa pouzdanosti se kontinuirano samnjuje s povečanjem broja repeticija. Broj repeticija nakon kojeg više ne dolazi do značajnog smanjenja IP, određen je kao optimalni. Kvantitativne metode karakterizacije imaju veliku perspektivu u morfološkim istraživanjima masline, a optimalan broj repeticija po uzorku je 30.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
091-0910468-0166 - Vrednovanje, zaštita i upotreba genetskih resursa masline (Slavko Perica, )

Ustanove
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split