Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 574425

Važnost kvalitete izvedbe zgrada u svjetlu zahtjeva energijske učinkovitosti


Milovanović, Bojan; Štirmer, Nina; Banjad Pečur, Ivana
Važnost kvalitete izvedbe zgrada u svjetlu zahtjeva energijske učinkovitosti // Kvaliteta i društvena odgovornost / Drljača, Miroslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo menadžera kvalitete, 2012. str. 161-175 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Važnost kvalitete izvedbe zgrada u svjetlu zahtjeva energijske učinkovitosti
(The Importance of Construction Process Quality Regarding Energy Efficiency Demands)

Autori
Milovanović, Bojan ; Štirmer, Nina ; Banjad Pečur, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Kvaliteta i društvena odgovornost / Drljača, Miroslav - Zagreb : Hrvatsko društvo menadžera kvalitete, 2012, 161-175

ISBN
978-953-57036-0-0

Skup
13. međunarodni simpozij o kvaliteti "Kvaliteta i društvena odgovornost"

Mjesto i datum
Solin, Hrvatska, 15-16.03.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Energijski certifikat; toplinska izolacija; kontrola kvalitete izvedbe; zrakopropusnost; infracrvena termografija
(Energy performance certificate; thermal insulation; construction quality control; airpermeability; infrared thermography)

Sažetak
Prema Strategiji energetskog razvoja Republike Hrvatske, kućanstva su najveći pojedinačni potrošač energije u Hrvatskoj, oko 30 % od ukupne neposredne potrošnje energije, i najveći korisnik električne energije, preko 40 % od ukupne neposredne potrošnje električne energije. Politika energijske učinkovitosti u sektoru kućanstava temelji se na povećanju svijesti građana o mogućim uštedama i poticajima kod planiranja i izgradnje stanova te ponašanju u skladu s načelima energijske učinkovitosti. Energijski certifikat pruža informaciju o energijskom svojstvu zgrade, omogućava usporedbu zgrada u odnosu na njihovo energijsko svojstvo te u odnosu na referentne vrijednosti, odnosno stanarima daje informaciju o kvaliteti zgrade koju i kvantificira proračunom energijskog svojstva zgrade. Vrijednosti iskazane na energijskom certifikatu odražavaju potrošnju energije koja je izračunata temeljem pretpostavljenog režima korištenja zgrade pa ne moraju nužno izražavati realnu potrošnju u zgradi, jer ona uključuje i ponašanje korisnika. Dugogodišnje iskustvo ukazuje na nedostatke pri izvedbi zgrada u pogledu izvedbe detalja i spojeva koji mogu uvelike utjecati na energijsko svojstvo zgrade te pojavu građevinske štete zbog povećanog stupnja toplinske izolacije zgrada. U radu su opisani osnovni zahtjevi Direktive 2010/31/EU o energijskom svojstvu zgrada te svrha i način izrade energijskog certifikata kao dokaza o kvaliteti zgrade. Prikazani su osnovni elementi energijskog pregleda zgrada u svrhu izrade energijskog certifikata te utjecaj nekvalitetne izvedbe zgrada na povećanje potrošnje primarne energije. Također, prikazani su oblici građevinskih šteta koji se javljaju u zgradama s višim stupnjem toplinske zaštite. Opisane su i najčešće metode kontrole kvalitete izvedbe i mjerenja za utvrđivanje energijskog svojstva zgrade: mjerenje zrakopropusnosti (Blower Door Test) i korištenje infracrvene termografije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo, Temeljne tehničke znanostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
082-0822161-2990 - OD NANO DO MAKROSTRUKTURE BETONA (Nina Štirmer, )

Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb