Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Tehnologija proizvodnje "Ivanečkog jegera" u "Industriji mesa Ivanec" d.o.o. (CROSBI ID 371831)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rac, Jasna Tehnologija proizvodnje "Ivanečkog jegera" u "Industriji mesa Ivanec" d.o.o. / Božac, Romano (mentor); Kos, Ivica (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Rac, Jasna

Božac, Romano

Kos, Ivica

hrvatski

Tehnologija proizvodnje "Ivanečkog jegera" u "Industriji mesa Ivanec" d.o.o.

Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi tehnološki proces proizvodnje te fizikalne, kemijske, mikrobiološke i organoleptičke karakteristike polutrajne kobasice trgovačkog naziva „Ivanečki jeger“ izrađene prema proizvođačkoj specifikaciji „Industrije mesa Ivanec“ d.o.o. U tu svrhu provela su se potrebna mjerenja na 5 serija proizvedenog „Ivanečkog jegera“. Tehnološki proces se sastojao od pripreme osnovnih i pomoćnih sirovina, pripreme mesnog tijesta, pripreme emulzije od kožice, usitnjavanja mesa govedskih glava, pripreme nadjeva, punjenja u pripremljena crijeva, termičke obrade, hlađenja i skladištenja. Kalo proizvodnje „Ivanečkog jegera“ je iznosilo 11, 03% uz prosječno 48, 98% vode, 39, 30% masti te 11, 72% proteina. Udio nitrita u gotovom proizvodu je bila 0, 006% što odgovara propisanim vrijednostima. Udio ukupnih polifosfata je iznosio 0, 61% u rasponu od 0, 33% do 0, 73% što se pripisuje velikoj varijabilnosti sirovine. Mikrobiološke pretrage nakon termičke obrade nisu potvrdile prisutnost patogenih mikroorganizama, dok su ostali prisutni mikroorganizmi u granicama propisanih pravilnicima. Senzorna (organoleptička) ocjena „Ivanečkog jegera“ je potvrdila ujednačenost proizvodnje i zadovoljavajuću razinu kakvoće.

Ivanečki jeger; tehnološki proces; kemijski sastav; mikrobiološke analize; senzorno ocjenjivanje

nije evidentirano

engleski

Technology of "Ivanečki jeger" production in "Industrija mesa Ivanec" d.o.o.

nije evidentirano

Ivanečki jeger; technological process; chemical content; microbiological analysis; sensory evaluation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

46

20.05.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija