Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Meso kao funkcionalna hrana (CROSBI ID 371830)

Ocjenski rad | diplomski rad

Nikšić, Božidar Meso kao funkcionalna hrana / Božac, Romano (mentor); Kos, Ivica (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Nikšić, Božidar

Božac, Romano

Kos, Ivica

hrvatski

Meso kao funkcionalna hrana

Cilj ovog diplomskog rada je bio proučiti teorijsku osnovu i primjenu funkcionalne hrane te trenutno stanje proizvodnje mesa kao funkcionalne hrane kao i alternativne mogućnosti poboljšanja učinka mesa na ljudsko zdravlje. Stoga je ovim radom opisan učinak prisutnosti ili odsutnosti raznih sastojaka mesa (masti, sastav masnih kiselina, kolesterol, energetska vrijednost, sol, nitriti i dr.) koji mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Uvažavajući utvrđene činjenice i teorijske postavke funkcionalne hrane opisane su strategije korištene u uzgoju životinja, postupci i promjene svježeg mesa i proizvoda od mesa radi postizanja funkcionalnih osobina. Nadalje, prikazane su mogućnosti dodavanja funkcionalnih dodataka kao i trendovi u industriji mesa. U zaključku treba spomenuti da su znanje o hranjivim tvarima uz raznolikost izvora hrane i umjerenost u konzumaciji osnovni elementi prehrane, a mesna industrija treba pružiti tržištu širok raspon proizvoda kao odgovor na nutritivne, senzorne, mikrobiološke i zdravstvene potrebe potrošača.

funkcionalna hrana; karakteristike mesa

nije evidentirano

engleski

Meat as functional food

nije evidentirano

functional food; meat properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

18.06.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija