Meso kao funkcionalna hrana (CROSBI ID 371830)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Nikšić, Božidar
Božac, Romano
Kos, Ivica
hrvatski
Meso kao funkcionalna hrana
Cilj ovog diplomskog rada je bio proučiti teorijsku osnovu i primjenu funkcionalne hrane te trenutno stanje proizvodnje mesa kao funkcionalne hrane kao i alternativne mogućnosti poboljšanja učinka mesa na ljudsko zdravlje. Stoga je ovim radom opisan učinak prisutnosti ili odsutnosti raznih sastojaka mesa (masti, sastav masnih kiselina, kolesterol, energetska vrijednost, sol, nitriti i dr.) koji mogu uzrokovati zdravstvene probleme. Uvažavajući utvrđene činjenice i teorijske postavke funkcionalne hrane opisane su strategije korištene u uzgoju životinja, postupci i promjene svježeg mesa i proizvoda od mesa radi postizanja funkcionalnih osobina. Nadalje, prikazane su mogućnosti dodavanja funkcionalnih dodataka kao i trendovi u industriji mesa. U zaključku treba spomenuti da su znanje o hranjivim tvarima uz raznolikost izvora hrane i umjerenost u konzumaciji osnovni elementi prehrane, a mesna industrija treba pružiti tržištu širok raspon proizvoda kao odgovor na nutritivne, senzorne, mikrobiološke i zdravstvene potrebe potrošača.
funkcionalna hrana; karakteristike mesa
nije evidentirano
engleski
Meat as functional food
nije evidentirano
functional food; meat properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
18.06.2010.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb