Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 57422

Odnos obrade tla u različitom režimu vlažnosti i prinosa kukuruza


Jurišić, Mladen; Brkić, Dušan; Zimmer, Robert; Rapčan, Irena; Vlaketić, Ivanka
Odnos obrade tla u različitom režimu vlažnosti i prinosa kukuruza // Actual tasks on agricultural engineering / Košutić, Silvio (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Zagreb, 1999. str. 119-127 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Odnos obrade tla u različitom režimu vlažnosti i prinosa kukuruza
(Relation between soil tillage at different moisture regime and corn grain yield)

Autori
Jurišić, Mladen ; Brkić, Dušan ; Zimmer, Robert ; Rapčan, Irena ; Vlaketić, Ivanka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Actual tasks on agricultural engineering / Košutić, Silvio - Zagreb : Agronomski fakultet Zagreb, 1999, 119-127

Skup
27. International symposium on agricultural engineering

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 02-05.02.1999

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Predsjetvena obrada tla; kultivacija; retencijski kapacitet tla za vodu; režim vlažnosti tla; trenutačna vlaga tla; donja granica plasticiteta; sklop; prinos kukuruza.
(Presowing soil preparation; cultivation; water holding capacity; water regime; instantaneous soil moisturecontent; the lower limit of soil olasticity; plant density (stand); corn grain yield.)

Sažetak
Pokus je proveden na pokušalištu P.J. Ekonomija Vinkovci Poljoprivrednog fakulteta Osijek na lesiviranom semiglejnom hidromelioriranom tlu. Istraživanje je provedeno tako da je ispitivan sadržaj trenutačne vlage tla u porušenom uzorku (sonda) tijekom 1993. i 1994. god., dekadno u sloju 0-30 cm, gravimetrijskom metodom. Korištena je i donja granica plastičnosti za promatrano tlo sloja 0-30 cm. Sadržaj trenutačne vlage tla određivan je u svim ispitivanim sklopovima kukuruza (48000, 60000 i 80000 biljaka po ha). Sadržaj trenutačne vlage tla mjeren je i u pojedinim agrotehničkim fazama (predsjetvena priprema te dvije međuredne kultivacije), a usporedivo kroz vrijednost donje granice plastičnosti. Sadržaj trenutačne vlage bio je najveći u najmanjem sklopu, a između većih sklopova vrijednosti nisu bile značajno različite. Trend dinamike trenutačne vlage tla bio za sva tri sklopa u obje godine prilično ujednačen. Sadržaj trenutačne vlage tla koreliran je u odnosu na prinos kukuruza, a najveći nedostaci evidentirani su u srpnju i kolovozu, kada je kukuruzu u fazi predmetličanje, metličanje te u fazi formiranja zrna, a ovi nedostaci vode u tlu uvjetovali su smanjenje prinosa zrna kukuruza, koji je bio u sušnijoj godini u prosjeku 5, 591 t po ha. U drugoj godini istraživanja, ukupni nedostaci vode tijekom vegetacije bili su znatno niži uz značajno veći prosječni prinos kukuruza od 7, 320 t po ha. Navedeni agrotehnički zahvati obavljeni su u povoljnom stanju vlažnosti, plastičnosti, ljepljivosti i nosivosti tla za obradu i gaženje.Sadržaj trenutačne vlage tla koreliran je u odnosu na prinos zrna kukuruza, a najveći nedostaci evidentirani su u srpnju i kolovozu, kada je kukuruz u fazi predmetličanje, metličanje te fazi formiranja zrna, pri čemu su nedostaci vode negativno utjecali na smanjenje prinosa zrna, posebice u sušnijoj godini.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
079208

Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek