Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Odnos obrade tla u različitom režimu vlažnosti i prinosa kukuruza (CROSBI ID 477803)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Jurišić, Mladen ; Brkić, Dušan ; Zimmer, Robert ; Rapčan, Irena ; Vlaketić, Ivanka Odnos obrade tla u različitom režimu vlažnosti i prinosa kukuruza // Actual tasks on agricultural engineering / Košutić, Silvio (ur.). Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 1999. str. 119-127-x

Podaci o odgovornosti

Jurišić, Mladen ; Brkić, Dušan ; Zimmer, Robert ; Rapčan, Irena ; Vlaketić, Ivanka

hrvatski

Odnos obrade tla u različitom režimu vlažnosti i prinosa kukuruza

Pokus je proveden na pokušalištu P.J. Ekonomija Vinkovci Poljoprivrednog fakulteta Osijek na lesiviranom semiglejnom hidromelioriranom tlu. Istraživanje je provedeno tako da je ispitivan sadržaj trenutačne vlage tla u porušenom uzorku (sonda) tijekom 1993. i 1994. god., dekadno u sloju 0-30 cm, gravimetrijskom metodom. Korištena je i donja granica plastičnosti za promatrano tlo sloja 0-30 cm. Sadržaj trenutačne vlage tla određivan je u svim ispitivanim sklopovima kukuruza (48000, 60000 i 80000 biljaka po ha). Sadržaj trenutačne vlage tla mjeren je i u pojedinim agrotehničkim fazama (predsjetvena priprema te dvije međuredne kultivacije), a usporedivo kroz vrijednost donje granice plastičnosti. Sadržaj trenutačne vlage bio je najveći u najmanjem sklopu, a između većih sklopova vrijednosti nisu bile značajno različite. Trend dinamike trenutačne vlage tla bio za sva tri sklopa u obje godine prilično ujednačen. Sadržaj trenutačne vlage tla koreliran je u odnosu na prinos kukuruza, a najveći nedostaci evidentirani su u srpnju i kolovozu, kada je kukuruzu u fazi predmetličanje, metličanje te u fazi formiranja zrna, a ovi nedostaci vode u tlu uvjetovali su smanjenje prinosa zrna kukuruza, koji je bio u sušnijoj godini u prosjeku 5, 591 t po ha. U drugoj godini istraživanja, ukupni nedostaci vode tijekom vegetacije bili su znatno niži uz značajno veći prosječni prinos kukuruza od 7, 320 t po ha. Navedeni agrotehnički zahvati obavljeni su u povoljnom stanju vlažnosti, plastičnosti, ljepljivosti i nosivosti tla za obradu i gaženje.Sadržaj trenutačne vlage tla koreliran je u odnosu na prinos zrna kukuruza, a najveći nedostaci evidentirani su u srpnju i kolovozu, kada je kukuruz u fazi predmetličanje, metličanje te fazi formiranja zrna, pri čemu su nedostaci vode negativno utjecali na smanjenje prinosa zrna, posebice u sušnijoj godini.

Predsjetvena obrada tla; kultivacija; retencijski kapacitet tla za vodu; režim vlažnosti tla; trenutačna vlaga tla; donja granica plasticiteta; sklop; prinos kukuruza.

nije evidentirano

engleski

Relation between soil tillage at different moisture regime and corn grain yield

nije evidentirano

Presowing soil preparation; cultivation; water holding capacity; water regime; instantaneous soil moisturecontent; the lower limit of soil olasticity; plant density (stand); corn grain yield.

nije evidentirano

Podaci o prilogu

119-127-x.

1999.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Actual tasks on agricultural engineering

Košutić, Silvio

Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

Podaci o skupu

27.International symposium on agricultural engineering

predavanje

02.02.1999-05.02.1999

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)