Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 574053

Zakon o policijskim poslovima i ovlastima i Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika. Knjiga I.


Šuperina, Marijan; Dujmović, Zvonimir
Zakon o policijskim poslovima i ovlastima i Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika. Knjiga I., Zagreb: Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Policijska akademija, 2011 (Zbirka zakona)


Naslov
Zakon o policijskim poslovima i ovlastima i Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika. Knjiga I.
(The police duties and powers act. Book I.)

Autori
Šuperina, Marijan ; Dujmović, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, zbirka zakona, strucna

Izdavač
Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Policijska akademija

Grad
Zagreb

Godina
2011

Stranica
287

ISBN
978-953-161-252-4

Ključne riječi
policija; zakon
(police; act)

Sažetak
Zakon o policijskim poslovima i ovlastima podijeljen je u šest glava [Glava I.: Uvodne odredbe (čl. 1-2), Glava II.: Policijski poslovi i opća pravila njihova obavljanja (čl. 3-12), Glava III.: Policijske ovlasti i opća pravila njihove primjene (čl. 13-22), Glava IV.: Pojedine policijske ovlasti (čl. 23-102), Glava V.: Ovlasti za donošenje propisa (čl. 103) i Glava VII.: Prijelazne i završne odredbe (čl. 104-106)], a tekst Zakona je razvrstan u 106 članaka zajedno sa prijelaznim i završnim odredbama. Zakon je izrađen radi poboljšanja djelotvornosti rada policije, poboljšanja zaštite temeljnih prava i sloboda te radi osuvremenjivanja ustroja policijskih poslova. Tekst Zakona usklađen je s međunarodnim standardima policijskog postupanja i sa suvremenim policijskim zakonodavstvom europskih zemalja. Kod uvođenja novih pravila glede provođenja policijskih poslova i policijskih ovlasti vodilo se računa i o novom poretku u represivnim postupcima, prije svega u kaznenom i prekršajnom postupku. Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika, kojim se ukida važenje ranijeg Pravilnika o načinu policijskog postupanja (NN 81/03) i Pravilnik o načinu nošenja oružja i streljiva (NN 34/02), podijeljen je u devet glava [Glava I.: Uvodne odredbe (čl. 1-4), Glava II.: Pružanje pomoći (čl. 5-10) ; Glava III.: Nošenje oružja i streljiva (čl. 11-22) ; Glava IV.: Suradnja s inozemnim policijama i drugim međunarodnim tijelima (čl. 23-37) ; Glava V.: Kriminalističko istraživanje (čl. 38) ; Glava VI.: Pojedine policijske ovlasti (čl. 39-168) ; Glava VII.: Osiguranje i zaštita osoba, objekata i prostora (čl. 169) ; Glava VIII.: Posebne obveze policijskih službenika prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlasti (čl. 170-171) ; Glava IX.: Prijelazne i završne odredbe (čl. 172-173)], a tekst Pravilnika je razvrstan u 173 članaka zajedno sa prijelaznim i završnim odredbama te prilogom koji se sastoji od 17 obrazaca. Pravilnikom se propisuje način postupanja policijskih službenika prilikom obavljanja policijskih poslova i primjene policijskih ovlasti, način pružanja pomoći, nošenje službenog oružja i streljiva, obavljanje policijskih poslova u inozemstvu, obavljanje policijskih poslova koje inozemni policijski službenik obavlja u Republici Hrvatskoj te način obavljanja kriminalističkog istraživanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pravo

Napomena
Svaki analiziran pravni izvor popraćen je opsežnim stvarnim kazalom što omogućuje brže i lakše snalaženje pri korištenju ove zbirke. Stvarna kazala koja su izrađena za svaki analizirani pravni propis rađena su po metodi analize sadržaja svakog stavka članka propisa te induktivnom i deduktivnom metodom stavaka i teksta propisa u cjelini. Na taj način u stvarnim kazalima dajemo u formi „grozda“ pregledno odnose nižih rodnih pojmova u odnosu na više rodne pojmove. Primjerice: „kriminalističko istraživanje – otklanjanje opasnosti/otkrivanje počinjenog kaznenog djela – policijski poslovi/policijske ovlasti – prikupljanje obavijesti od građana“ ili „policijska ovlast – uporaba sredstava prisile – vatreno oružje – upozoravajući hitac“. Po prirodi svojih poslova policijski službenici se više nego drugi, poglavito među službenicima u tijelima državne uprave, susreću sa temeljnim pravima i slobodama čovjeka u smislu njihove zaštite. Oni mogu doći u položaj da ta prava i najviše krše. Stalno je prisutno pitanje: kako ograničiti ovlasti policije, a da ona ostane djelotvorna. Teško je uspostaviti pravu ravnotežu između državnih funkcija, obveza, interesa i ovlasti u tom području i pojedinačnih temeljnih prava i sloboda čovjeka. Sve veći opseg državnih zadaća i složenost društvenih odnosa u policiji, u suvremenim društvima, stalno nameću nove obveze i preispitivanje zaštite ljudskih prava i sloboda. Knjiga je poglavito namijenjena djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske i svima onima iz područja redarstvenih vlasti i sigurnosno-obavještajnih službi. Također, knjiga je namijenjena svima (stručnjacima, teoretičarima i praktičarima) koji se bave (komparativnim) proučavanjem problematike iz područja sigurnosti, odnosno policijskih poslova i ovlasti kao i zaštite ljudskih prava i temeljnih sloboda tijekom obavljanja policijskih poslova i primjenjivanja policijskih ovlasti, kao i onima (studentima Visoke policijske škole, vježbenicima u ustrojbenim jedinicama MUP-a RH, polaznicima Programa srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac kao i polaznicima drugih raznovrsnih obrazovnih sadržaja u kojima se uči o policijskom postupanju) koji tek uče o toj problematici.POVEZANOST RADA


Ustanove
MUP Policijska akademija – Visoka policijska škola, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zvonimir Dujmović (autor)

Avatar Url Marijan Šuperina (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Šuperina, Marijan; Dujmović, Zvonimir
Zakon o policijskim poslovima i ovlastima i Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika. Knjiga I., Zagreb: Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Policijska akademija, 2011 (Zbirka zakona)
Šuperina, M. & Dujmović, Z. (2011) Zakon o policijskim poslovima i ovlastima i Pravilnik o načinu postupanja policijskih službenika. Knjiga I.. Zagreb, Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Policijska akademija.
@book{book, collectioneditor = {Gor\v{s}e, Danijela}, year = {2011}, pages = {287}, keywords = {police, act}, isbn = {978-953-161-252-4}, title = {The police duties and powers act. Book I.}, keyword = {police, act}, publisher = {Ministarstvo unutarnjih poslova RH, Policijska akademija}, publisherplace = {Zagreb} }