Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 573937

Utjecaj zakorovljenosti na prinos i sastavnice prinosa uljne buče


Ivanek-Martinčić, Marijana; Barić, Klara; Goršić, Matija; Augustinović, Zvjezdana; Andreata-Koren, Marcela; Dadaček, Nada
Utjecaj zakorovljenosti na prinos i sastavnice prinosa uljne buče // Proceedings 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012. str. 128-129 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj zakorovljenosti na prinos i sastavnice prinosa uljne buče
(Influence of weed competition on oil pumpkin yield and yield components)

Autori
Ivanek-Martinčić, Marijana ; Barić, Klara ; Goršić, Matija ; Augustinović, Zvjezdana ; Andreata-Koren, Marcela ; Dadaček, Nada

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Proceedings 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012, 128-129

Skup
47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.-17.02.2012.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Uljna buča ; korovi ; broj plodova ; prinos plodova ; masa ploda ; prinos sjemena ;
(Oil pumpkin ; weed ; fruit number ; fruit yield ; fruit weight ; seed yield ; ratio of dry)

Sažetak
Uljna buča kao širokoredna kultura osjetljiva je na konkurenciju korova. Cilj trogodišnjeg istraživanja, provedenog na Visokome gospodarskom učilištu u Križevcima, bio je utvrditi utjecaj zakorovljenosti na prinos i sastavnice prinosa uljne buče. Poljskim pokusima utvrđivan je utjecaj različitog trajanja razdoblja zakorovljenosti (0, 1, 2, 3, 4, 5 i 6 tjedana), odnosno plijevljenja (0, 1, 2, 3, 4, 5 i 6 tjedana) na broj i prinos plodova, prosječnu masu ploda, prinos sjemena i udio suhog sjemena u masi ploda. Utvrđen je također floristički sastav korova, broj jedinki, zelena i suha masa korova te dinamika rasta korova. Trajanje razdoblja zakorovljenosti, odnosno plijevljenja imalo je visoko signifikantan utjecaj na broj i prinos plodova buča, prosječnu masu ploda i prinos sjemena, ali nije imalo utjecaj na udio suhih sjemenki u masi ploda. Uvjeti istraživanja u pojedinoj godini te vrsta, broj, masa i dinamika rasta korova imali su visoko signifikantan utjecaj na učinak pojedinih tretiranja na prinos ploda i prosječnu masu ploda uljne buče, dok utjecaj interakcije godine i tretiranja na broj plodova buče na hektar, prinos suhog sjemena i udio suhih sjemenki u masi ploda nije bio statistički opravdan. Zakorovljenost tijekom cijele vegetacije u trogodišnjem prosjeku, smanjila je, u odnosu na okopavanu kontrolu, broj plodova uljne buče za 40%, prinos plodova za 47%, prosječnu masu plodova za 12%, te prinos suhog sjemena za 47%.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)