Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 573781

Šipak - Pomegranate


Radunić, Mira; Goreta Ban, Smiljana; Gadže, Jelena; MacLean, Dan; Martino, Karina; Scherm, Harald; Horton, Dan
Šipak - Pomegranate, Split: Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, 2012 (monografija)


Naslov
Šipak - Pomegranate
(Pomegranate)

Autori
Radunić, Mira ; Goreta Ban, Smiljana ; Gadže, Jelena ; MacLean, Dan ; Martino, Karina ; Scherm, Harald ; Horton, Dan

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, strucna

Izdavač
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split

Grad
Split

Godina
2012

Stranica
64

ISBN
978-953-99819-3-6

Ključne riječi
Uzgoj; sorta; šipak
(Production; cultivar; pomegranate)

Sažetak
Zbog visokog sadržaja bioaktivnih komponenata koji pozitivno utječu na ljudsko zdravlje proizvodnja šipka u svijetu poprima sve veće značenje. Uzgoj šipka proširen je na svim kontinentima, a najviše u zemljama uz Sredozemno more (Španjolska, Italija, Turska, Grčka, Tunis, Alžir, Maroko) i na području Irana, Afganistana i Indije. U SAD-u najviše se uzgaja u Kaliforniji i Arizoni. Prosječna svjetska proizvodnja iznosi 3 086 000 tona, a najveći proizvođači su: Indija 900 000 t, Iran 800 000 t, Kina 260 000 t i Turska 208 000 t, što čini 70% svjetske proizvodnje. Najveći proizvođač šipka u Europi je Španjolska, 45 000 t od čega je više od 50% namijenjeno izvozu, uglavnom na europsko tržište. Potrošači preferiraju krupne i crvene plodove čija je cijena u europskim trgovinama od 1, 94 do 3, 75 Eura za kilogram. U Republici Hrvatskoj malo je komercijalnih nasada šipka i to uglavnom u dolini rijeke Neretve (Opuzen, Metković) i dubrovačkom primorju. Unatoč visokoj kakvoći zrna i soka sortiment šipka u Hrvatskoj ne prati svjetske trendove. Plodovi se koriste za potrošnju u svježem stanju, a prerađivačka industrija nije razvijena. Proizvodnja ne zadovoljava potrebe domaćeg tržišta pa se šipak uglavnom uvozi iz Turske, Izraela i Egipta. Nedostatak iskustva s odabirom sorata i tehnoloških zahvata dovodi do čestih pogrešaka pri podizanju nasada. Još je manje iskustva s utvrđivanjem optimalnih rokova berbe i sa čuvanjem, transportom i preradom ubranih plodova. Knjiga sadrži opis pomoloških i kemijskih karakteristika sorata šipka uzgajanih u RH te osnovne informacije za sve koje zanima uzgoj šipka za osobne potrebe ili tržište. Drugi dio knjige napisali su kolege sa Sveučilišta Georgia, a prilagođen je uvjetima uzgoja na njihovom području.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
091-0910468-0166 - Vrednovanje, zaštita i upotreba genetskih resursa masline (Slavko Perica, )

Ustanove
Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split