Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Revolucija i melankolija: prema kritici Derridina marksizma (CROSBI ID 770319)

Druge vrste radova | ostalo

Jukić, Tatjana Revolucija i melankolija: prema kritici Derridina marksizma // pozvano predavanje, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd, 07.03.2012.. 2012.

Podaci o odgovornosti

Jukić, Tatjana

hrvatski

Revolucija i melankolija: prema kritici Derridina marksizma

Predavanje polazi od pretpostavke da Derridino povezivanje žalovanja i Marxove političke ekonomije, u Sablastima Marxa, korespondira sa spregom žalovanja i ekonomije kod Freuda, posebno u „Trauer und Melancholie“. Freud međutim spreže žalovanje i ekonomiju tek nakon što žalovanje stavi u relaciju prema melankoliji, pri čemu melankolija dovodi u pitanje upravo ono što psihoanaliza teži odrediti kao (svoj) rad i ekonomiju. S obzirom da melankolija upadljivo izostaje iz Derridine konfiguracije rada i žalovanja, predavačica će prvo razmotriti kako Freud povezuje rad i melankoliju, da bi potom razložila zašto Marxov pristup radu želi analizirati ne prema žalovanju, već prema Freudovoj ali i predfrojdovskim konfiguracijama melankolije.

revolucija; melankolija; žalovanje; rad; obećanje; Derrida; Freud; Austin )

nije evidentirano

engleski

Revolution and Melancholia: A Critique of Derrida's Marxism

nije evidentirano

revolution; melancholia; mourning; work; promise; Derrida; Freud; Austin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

pozvano predavanje, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, Beograd, 07.03.2012.

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Filozofija