Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 573156

Utjecaj biostimulatora na sadržaj hranjiva u pojedinim organima i biljci rajčice


Vinković, Tomislav; Parađiković, Nada; Tkalec, Monika; Teklić, Tihana; Lončarić, Zdenko
Utjecaj biostimulatora na sadržaj hranjiva u pojedinim organima i biljci rajčice // Book of abstracts of 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012. str. 114-115 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj biostimulatora na sadržaj hranjiva u pojedinim organima i biljci rajčice
(Effect of biostimulants on nutrient content in some organs and tomato plant)

Autori
Vinković, Tomislav ; Parađiković, Nada ; Tkalec, Monika ; Teklić, Tihana ; Lončarić, Zdenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts of 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012, 114-115

ISBN
9789537878009

Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13-17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Biostimulatori; presadnice; Lycopersicon esculentum Mill.
(Biostimulants; transplants; Lycopersicon esculentum Mill.)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj biostimulatora na ukupan sadržaj N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn i Zn u pojedinim organima i cijeloj presadnici rajčice. U istraživanju je bilo 6 varijanata tretmana s biostimulatorima (A1-A6) i jedna kontrolna varijanta (A0). Ukupan sadržaj svih biogenih elemenata bio je pod značajnim utjecajem tretmana s biostimulatorima. U korijenu tretiranih biljaka utvrđen je značajno veći (P≤0, 01) ukupan sadržaj svih analiziranih elemenata u usporedbi s kontrolnim biljkama. Najveći ukupan sadržaj elemenata je zabilježen kod biljaka koje su tretirane s biostimulatorima Radifarm i Megafol prije presađivanja (A1 i A4). Isto je utvrđeno kod stabljike i lista. Također, kod tretiranih biljaka je utvrđen značajno veći (P≤0, 01) ukupan sadržaj svih elemenata u cijeloj presadnici rajčice nakon presađivanja u usporedbi s kontrolnim biljkama. Tijekom cijelog istraživanja su se istakle varijante tretmana s biostimulatorima Radifarm i Megafol prije presađivanja koje su najznačajnije utjecale na usvajanje elemenata ishrane kao i na pojačan rast i razvoj presadnica. Biostimulatori djeluju pozitivno na ukupan sadržaj elemenata ishrane kao i na povećanje ukupne vegetativne biomase presadnice rajčice ublažavajući stres uzrokovan presađivanjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA