Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 573154

Uzgoj cvijeta gerbera (Gerbera jamesonii Bolus ex. Hooker F.) u hidroponu


Parađiković, Nada; Mustapić-Karlić, Jadranka; Teklić, Tihana; Tkalec, Monika; Vinković, Tomislav
Uzgoj cvijeta gerbera (Gerbera jamesonii Bolus ex. Hooker F.) u hidroponu // Book of abstracts of 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012. str. 102-103 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Uzgoj cvijeta gerbera (Gerbera jamesonii Bolus ex. Hooker F.) u hidroponu
(Growing gerbera (Gerbera jamesonii Bolus ex. Hooker F.) cut flowers in soilless culture)

Autori
Parađiković, Nada ; Mustapić-Karlić, Jadranka ; Teklić, Tihana ; Tkalec, Monika ; Vinković, Tomislav

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of abstracts of 47th Croatian and 7th International Symposium on Agriculture / Pospišil, Milan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012, 102-103

ISBN
9789537878009

Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13-17.02.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Cvijet gerbera; supstrat; hidroponski uzgoj; staklenik
(Gerbera cut flowers; substrate; hydroponic growing; greenhouse)

Sažetak
Istraživanje je izvedeno kao split-split-plot eksperiment s faktorima: svjetlosni režim (A), supstrat (B) i sorta (C), u četiri repeticije s po 10 biljaka. Sorte gerbera korištene u ovom istraživanju su bile visoko komercijalne Ruby Red (C1) i Vino (C2). Presadnice gerbera su proizvedene in vitro u laboratoriju svjetski poznatog proizvođača presadnica Florist iz Nizozemske, a sađene su 2007. godine u stakleniku D. G. Promet u Magadenovcu kraj Donjeg Miholjca. Dva tipa supstrata su korištena pri sadnji: kokosov treset (B1) i supstrat na bazi kokosa (60 %) i 40 % rižinih pljevica (B2). Obzirom na varijante osvjetljenja i supstrata, obje sorte su najveću produktivnost u ispitivanom razdoblju ostvarile na varijantama s dopunskim osvjetljenjem i supstratu koji se sastojao od kokosovih vlakana s dodatkom rižine pljeve. Obje su sorte imale značajno veći ukupan broj nekomercijalnih cvjetova na varijantama s prirodnim osvjetljenjem. Produkcija cvijeta u varijantama s dodatnim osvjetljenjem u smislu komercijalnog cvijeta znatno je veća u korist sorte Vino, ali produkcija ukupnog broja cvjetova po berbama bila je veća za sortu Ruby Red. Utjecaj supstrata na produktivnost cvijeta je također bio značajan: na supstratu s dodanom rižinom pljevom na osnovu od kokosovih vlakana ubrano je ukupno više cvjetova po biljci za 17, 7 % u odnosu na supstrat bez rižine pljeve, na istom supstratu je ubrano 20, 8% više komercijalnih cvjetova, dok na broj nekomercijalnih cvjetova po biljci supstrat nije značajno utjecao.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA