Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 573131

O manje poznatim umjetnicima Schiavonima djelatnim u Italiji tijekom XV. i XVI. stoljeća. Prilog poznavanju povijesnih i umjetničkih veza između Dalmacije i Italije


Čapeta Rakić, Ivana; Prijatelj Pavičić, Ivana
O manje poznatim umjetnicima Schiavonima djelatnim u Italiji tijekom XV. i XVI. stoljeća. Prilog poznavanju povijesnih i umjetničkih veza između Dalmacije i Italije // Adriatico/Jadran Rivista di cultura tra le due sponde (2012) (ostalo, poslan)


Naslov
O manje poznatim umjetnicima Schiavonima djelatnim u Italiji tijekom XV. i XVI. stoljeća. Prilog poznavanju povijesnih i umjetničkih veza između Dalmacije i Italije
(On lesser known artists Schiavoni active in Italy during the 15th and 16th centuries. Contribution to the knowledge of historical and artistic connections between Dalmatia and Italy)

Autori
Čapeta Rakić, Ivana ; Prijatelj Pavičić, Ivana

Vrsta, podvrsta
Radovi u časopisima, ostalo

Izvornik
Adriatico/Jadran Rivista di cultura tra le due sponde (2012)

Status rada
Poslan

Ključne riječi
Schiavoni; Istočna obala Jadrana; Venecija; Marke; 15. stoljeće; 16. stoljeće
(Schiavoni; Eastern Adriatic coast; Venice; Marche; 15th century; 16th century)

Sažetak
Kroz pregled se nastojalo dati uvid u snažnu prisutnost umjetnika Schiavona s istočne obale Jadrana na zapadnoj obali tijekom XV. i XVI. stoljeća, a naglasak je na onim umjetnicima koji su bili porijeklom iz Dalmacije. Talijanski arhivi kriju zasigurno još mnoštvo nepoznatih podataka o djelima koje su umjetnici Schiavoni ostvarili za talijanske naručitelje u Italiji. Otkrića takvih novih, nepoznatih podataka dragocjena su građa za istraživače koje se bave proučavanje višestoljetnih kulturno-umjetničkih veza između dviju obala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest umjetnostiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
244-2440820-0794 - Istočnojadranske umjetničke teme: umjetnost, politika, maritimno iskustvo (Ivana Prijatelj-Pavičić, )

Ustanove
Filozofski fakultet u Splitu