Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Osvrt na voćarstvo EU-27: stanje, ograničenja, vizije (CROSBI ID 585047)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Čmelik, Zlatko Osvrt na voćarstvo EU-27: stanje, ograničenja, vizije // Zbornik sažetaka 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Ivković, F. (ur.). - Višnjica : Hrvatska voćarska zajednica , 2012. 27-27. / Ivković, F. (ur.). - Hrvatska voćarska zajednica (ur.). 2012. str. 13-13

Podaci o odgovornosti

Čmelik, Zlatko

hrvatski

Osvrt na voćarstvo EU-27: stanje, ograničenja, vizije

Višegodišnji nasadi u EU-27 zauzimaju 6, 4 % poljoprivrednih površina, od čega na voćnjake otpada 2, 2 milijuna ha (34, 000.000 t), vinograde 3, 5 milijuna. ha (23, 000.000 t), a maslinike 4, 8 milijuna ha (11, 000.000 t). Ova proizvodnja se ostvaruje na cca 1, 4 milijuna gospodarstava. Prosječne površine voćnjaka se značajno razlikuju među članicama EU-27 i kreću se u rasponu 0, 2-8, 9 ha. U strukturi voćarske proizvodnje (podaci za 2011.god.) prevladava jabuka (cca 33 %), slijedi naranča (18 %), breskva i nektarina (cca 16 %), mandarina, kruška, šljiva, jagoda, kiwi, marelica i trešnja, te ostalo voće. Najveći proizvođači voća u EU-27 su Italija i Španjolska (52 % ukupne proizvodnje glavnih 12 voćnih vrsta). Od ukupne proizvodnje jabuke oko 57 % otpada na Poljsku, Italiju i Francusku, a 86 % proizvedenih agruma na Španjolsku i Italiju, za razliku od ostalog voća (posebice jagode i trešnje) čija je proizvodnja ravnomjernije raspoređena među članicama EU-27. Najveći dio proizvedenog voća se potroši na tržištu EU-27, izveze se oko 4, 4 milijuna tona, a uvoz se kreće oko 11, 1 milijuna tona, od čega najviše banana. Niz godina je proizvodnja voća bila stabilna, ali je posljednjih 6 godina zabilježeno smanjenje površina za cca 5 %. Europsko voćarstvo izloženo je brojnim ograničenjima, među kojima su posebno prepoznata: (I) smanjenje potrošnje voća ; (II) povećana konkurencija jeftinijeg voća iz zemalja izvan EU (isti sortiment i kakvoća uz nižu cijenu rada) ; (III) nedostatak kvalificiranih radnika ; (IV) visoka osjetljivost komercijalnih sorata na bolesti i štetnike, te s tim u vezi i relativno velika uporaba pesticida. Unatoč navedenom, ulaganja u voćarsku znanost i struku su u cijeloj EU značajno smanjena. Strateški koncepti za voćarstvo EU od 2013. godine, te vizije za 2020. i 2030. godinu oslanjaju se na nekoliko pretpostavki: buduća proizvodnja mora biti temeljena na znanju, mora biti održiva (ekološki učinkovita) i mora ponuditi potrošaču usmjeren zdrav proizvod. Očekuju se pomaci u selekciji novih sorata, podloga i tehnologijama proizvodnje uz minimalnu uporabu pesticida.

EU-27; voćarstvo; stanje; ograničenja; vizije

nije evidentirano

engleski

(Review of the EU -27 fruit industry: current status , constraints , vision)

nije evidentirano

EU-27; fruit growing; current status; limitations; vision

nije evidentirano

Podaci o prilogu

13-13.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem / Ivković, F. (ur.). - Višnjica : Hrvatska voćarska zajednica , 2012. 27-27.

Ivković, F. (ur.). - Hrvatska voćarska zajednica

Podaci o skupu

7. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

ostalo

02.03.2012-03.03.2012

Pustara Višnjica, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)