Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Citomorfološka studija upalnih bolesti štitnjače (vrijednost morfologije u dijagnostici i praćenju bolesti) (CROSBI ID 371634)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Bistrović, Dragica Citomorfološka studija upalnih bolesti štitnjače (vrijednost morfologije u dijagnostici i praćenju bolesti) / Črepinko, Inga (mentor); Zagreb, Medicinski fakultet u Zagrebu, . 1983

Podaci o odgovornosti

Bistrović, Dragica

Črepinko, Inga

hrvatski

Citomorfološka studija upalnih bolesti štitnjače (vrijednost morfologije u dijagnostici i praćenju bolesti)

Citološki je analizirano 843 punktata u 454 bolesnika s upalom štitnjače. Akutna upala nađena je kod 6 bolesnika: 124 punkcije učinjene su u 96 bolesnika sa SBT, a 713 punkcija u 351 bolesnika s LS. Podaci o anamnezi i laboratorijskim nalazima postojali su za 158 punktiranih bolesnika. Rad je podijeljen u tri dijela. U prvom dijelu dati su rezultati semikvantitativne analize upalnih stanica i folikularnog epitela. Prema odnosu limfocita s ostalim upalnim stanicama materijal je razvrstan u četiri limfocitne skupine. U limfocitnoj skupini I nalaze se punktati bolesnika sa SBT, a u ostale tri punktati bolesnika s LS. Prikazana je učestalost upalnih stanica i folikularnog epitela prema limfocitnim skupinama. U punktatima bolesnika s SBT histiociti se nalaze u 100%, epiteloidne u 94%, multinuklearne orijaške stanice u 95%, a fibrociti u 57 razmaza. U punktatima bolesnika s LS histiociti se nalaze u 29%, a fibrociti u 4% punktata. Izračunat je stupanje celulariteta za svaku analiziranu stanicu u razmazu, te učinjena statistička obrada. Između punktata bolesnika sa SBT i LS postoji statistički znatna razlika u stupnju celulariteta za sve analizirane stanice. Postoji razlika u stupnju celulariteta i između pojedinih limfocitnih skupina unutar LS (limfocitna skupina II, III i IV), koje predstavljaju hipertofični, umjereni limfocitni i atrofični oblik LS. U drugom dijelu rada prikazani su rezultati semikvantitativnog praćenja morfoloških promjena u punktatima bolesnika sa SBT i LS tijekom bolesti. U SBT postoje tipične promjene koje ukazuju na to da postoji i morfološka potvrda za sanaciju procesa tokom 4-6 mjeseci. Morfološke promjene u LS praćene su u vremenskom razdoblju od 1 – 15. godina. U prvoj godini nema statistički znatnih promjena u stupnju celulariteta ni za jednu analiziranu stanicu. Od druge godine nadalje dolazi do promjena u stupnju celulariteta u sve većem broju slučajeva. Praćen je stupanj celulariteta UUC, plazma stanica, tireocita, onkocita, te promjene u pripadnosti limfocitnoj skupini. U periodu od 10 godina praćenja bolesti dolazi do prelaska u atrofični oblik u 38%, do egzacerbacije autoimunog procesa u 18%, a morfološka slika se ne mijenja u 50% slučajeva. U trećem dijelu dati su rezultati usporedbe citološke slike s antitijelima i TRH testom. Pozitivna MSA antitijela s najvišim titrom nalaze se u limfocitnoj skupini II. U limfocitnoj skupini IV prisutna su rjeđe i u niskom titru. Limfocitna skupina II češće ima niske vrijednosti TRH testa, koji u limfocitnoj skupini IV uglavnom pokazuje visoke vrijednosti. Limfocitna skupina IV predstavlja uznapredovalu, atrofičnu fazu bolesti, dok limfocitna skupina II označava aktivnost autoimunog procesa i češća je u ranoj fazi bolesti.

upalne bolesti štitnjače; dijagnostika; morfologija

nije evidentirano

engleski

Cytomorphology studies of inflammatory thyroid disease (the value of morphology in the diagnosis and monitoring of disease)

nije evidentirano

inflammatory thyroid disease; diagnosis; morphology

nije evidentirano

Podaci o izdanju

180

01.03.1983.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Zagrebu

Zagreb

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti