Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

BOJA – UMJETNOST ILI ZNANOST? (CROSBI ID 770234)

Druge vrste radova | popularni rad

Glogar, Martinia Ira BOJA – UMJETNOST ILI ZNANOST? // Monografija izložbe Etnografskog muzeja Zagreb "Moć boja - kako su boje osvojile svijet". 2009.

Podaci o odgovornosti

Glogar, Martinia Ira

hrvatski

BOJA – UMJETNOST ILI ZNANOST?

Standardizirani sustavi za mjerenje i određivanje boje potrebni su jer je u većini slučajeva, boja, presudan faktor proizvodnje i kasnije distribucije nekog proizvoda. No za razliku od karakteristika, kao npr. dimenzijske veličine, koje su egzaktne i ostaju konstantne uz konstantne uvjete, boja ovisi o nizu objektivnih ali i subjektivnih čimbenika, što znatno otežava njezino egzaktno mjerenje. Promjena bilo kojeg od navedenih čimbenika, uzrokovati će promjenu osjećaja boje kod promatrača. Sve te činjenice treba uzeti u obzir kada se govori o neophodnosti standardiziranih sustava za egzaktno određivanje boje, odnosno potrebno je točno definirati koliko su raspoloživi sustavi pouzdani u realnom sagledavanju problema i koliko uzimaju u obzir subjektivnu prirodu boje. Jedan od najpoznatijih, najiscrpnijih i najstarijih takvih sustava koji se još i danas koriste, svakako je Munsellov sustav klasifikacije boje. Američki slikar portretist Albert Munsell izradio je 1915. godine trodimenzionalni sustav boja, tzv. Munsellovo stablo boja, u kojem je svaka boja iz osnovne Munsellove palete klasificirana na temelju osnovnih atributa koji uže definiraju svaku boju, a to su ton, zasićenost i svjetlina. Prije Munsella, nekoliko ranijih sustava uređenosti boja, također, smješta boju u trodimenzionalni prostor, ali Munsell prvi separativno definira parametre tona, zasićenosti i svjetline kao osnovne, međusobno neovisne atribute vizualne percepcije boje. Munsell je prema tome prvi koji sistematično ilustrira boju u tordimenzionalnom prostoru.

Boja; sustavi uređenosti boja; Munsellov sustav uređenosti boje

nije evidentirano

engleski

Colour - Art or Science?

nije evidentirano

Colour; colour order system; Munsell colour order system

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Monografija izložbe Etnografskog muzeja Zagreb "Moć boja - kako su boje osvojile svijet"

2009.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Tekstilna tehnologija