Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 572151

PRIMJENA FUZZY LOGIKE U KONTROLI PLOŠNIH PROIZVODA


Glogar, Martinia Ira; Grundler Darko; Parac – Osterman, Đurđica
PRIMJENA FUZZY LOGIKE U KONTROLI PLOŠNIH PROIZVODA // Savjetovanje "Tekstilni dani" SITTH
Zagreb, Hrvatska, 2007. (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)


CROSBI ID: 572151 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
PRIMJENA FUZZY LOGIKE U KONTROLI PLOŠNIH PROIZVODA
(APPLICATION OF FUZZY LOGIC IN FABRIC CONTROL)

Autori
Glogar, Martinia Ira ; Grundler Darko ; Parac – Osterman, Đurđica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, pp prezentacija, stručni

Skup
Savjetovanje "Tekstilni dani" SITTH

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 2007

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Kvaliteta obojenja; razlika u boji; fuzzy logika; CMP sustavi
(Colour quality; colour differnces; fuzzy logic; CMP systems)

Sažetak
U industrijskim procesima usklađivanja boje obojenje različitih tekstilnih podloga uporabom istih koncentracija bojila, često rezultira neprihvatljivim razlikama u boji. Tekstilnu podlogu karakterizira složenost strukture na koju utječe velik broj parametara. Stoga će vizualni doživljaj obojenog tekstilnog predmeta biti rezultat međudjelovanja strukture podloge odnosno njenih spektralnih karakteristika i spektralnih karakteristika bojila. Spektrokolorimetrijskim ispitivanjem tekstilnih podloga može se djelomično ukazati na to u kolikoj mjeri će udio reflektiranog i raspršenog svjetla sa nejednolične tekstilne površine ovisiti o konstrukcijskim parametrima podloge i kolika se odstupanja mogu očekivati prilikom reprodukcije iste boje na različitim tekstilnim površinama. No karakteristike složene podloge kao što je tekstil ne mogu se u potpunosti definirati isključivo na temelju spektrofotometrijskog mjerenja površinske remisije. U takvim sustavima kao što je konvencionalni spektrofotometrijski sustav koji se uglavnom koristi u praksi u procesima usklađivanja boje i kontroli kvalitete obojene tekstilne površine, osobit problem predstavlja uvođenje parametara površinske strukture u sustav kontrole. Obzirom na sve izraženiju uporabu neizrazite logike u industrijskim procesima pokrenut je istraživački rad s ciljem ispitivanja postoji li mogućnost formiranja neizrazitog sustava koji bi se temeljio isključivo na karakteristikama strukturnih i konstrukcijskih parametara podloge, i može li se takav sustav koristiti kao nadopuna konvencionalnog "CMP" sustava, prilikom kontorle kvalitete boje različitih tekstilnih površina. U sustavu temeljenom na neizrazitoj logici moguće je svaku vrijednost izraziti putem lingvističke varijable koje umjesto brojeva koriste riječi ili rečenice za izražavanje vrijednosti, što pruža mogućnost uključivanja objektivnih ali i subjektivnih parametara u sam proces. Uvođenjem neparametarskog pristupa neizrazite logike temeljenog na lingvističkim varijablama i povezivanjem odnosno nadopunom konvencionalnog "CMP" sustava sa neparametarskim sustavom neizrazite logike, može se postići preciznije praćenje utjecaja objektivnih parametara u procesima reprodukcije boje ali i onih subjektivnih, koji se ne mogu izraziti egzaktnim numeričkim vrijednostima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Tekstilna tehnologijaPOVEZANOST RADA


Projekti:
117-1171419-1401 - Boje i bojila u procesu ekološki prihvatljivog i održivog razvoja (Parac-Osterman, Đurđica, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Glogar, Martinia Ira; Grundler Darko; Parac – Osterman, Đurđica
PRIMJENA FUZZY LOGIKE U KONTROLI PLOŠNIH PROIZVODA // Savjetovanje "Tekstilni dani" SITTH
Zagreb, Hrvatska, 2007. (predavanje, nije recenziran, pp prezentacija, stručni)
Glogar, M., Grundler Darko & Parac – Osterman, Đ. (2007) PRIMJENA FUZZY LOGIKE U KONTROLI PLOŠNIH PROIZVODA. U: Savjetovanje "Tekstilni dani" SITTH.
@article{article, year = {2007}, keywords = {Kvaliteta obojenja, razlika u boji, fuzzy logika, CMP sustavi}, title = {PRIMJENA FUZZY LOGIKE U KONTROLI PLO\v{S}NIH PROIZVODA}, keyword = {Kvaliteta obojenja, razlika u boji, fuzzy logika, CMP sustavi}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, year = {2007}, keywords = {Colour quality, colour differnces, fuzzy logic, CMP systems}, title = {APPLICATION OF FUZZY LOGIC IN FABRIC CONTROL}, keyword = {Colour quality, colour differnces, fuzzy logic, CMP systems}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font