Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izolacija i determinacija potencijalno probiotičkih vrsta (CROSBI ID 584852)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Žaper, Josip ; Rakić, Anita ; Radan, Mila ; Listeš, Eddy ; Burčul, Franko Izolacija i determinacija potencijalno probiotičkih vrsta // Conference Abstracts / Wang, Lijuan (ur.). Amsterdam: Elsevier, 2011

Podaci o odgovornosti

Žaper, Josip ; Rakić, Anita ; Radan, Mila ; Listeš, Eddy ; Burčul, Franko

hrvatski

Izolacija i determinacija potencijalno probiotičkih vrsta

Funkcionalna prehrana je najbolji izbor za očuvanje zdravlja, ali i kod terapije ili pak sportskih napora. Jedan od oblika funkcionalne hrane jest i fermentirana funkcionalna hrana, tipa probiotika, ili pak prebiotika. Ona kao prebiotički supstrat GIM-a je jako dobro primarno prerađena s mnoštvom nutritijenata za sekundarnu fermentaciju u GIT-u, te tercijalnu digestiju u jetri. Osim što probiotični specimenti omogučuju raznovrsne nutritijente, oni sudjeluju i u aktivnoj imunosenzibilizaciji nespecifičnog humoralnog imuniteta. Tako se željeni speciment može dobiti uzastopnom elekcijom i ad libido konzumacijom fermentirane hrane od strane elektiranog makroorganizma, potičući adaptacijsku modifikaciju na organizam i supstrat, te senzibilizirajuči time ekspresiju genoma mikroba. Ovim se postiže adaptacija mikroba na apriorije GIT-a domadara, kao i na njegov represivni nespecifični i humoralni imunitet. Nije poželjno ovaj genom eksprimirati mutagenim ili rekombinantnim metodama, zbog mnoštva posljedica, poput prionskih patofiziologija i sl. Ovim radom se izdvojila gram-negativna, bacilarna enterobakterija Hafnia alvei, koja pripada klasi gamaproteobakterija, te je benigan endosimbiont humanog GIT-a. Kao takva, ona ima potencijal biti probiotički speciment GIM-a. Ovim se potvrdio, navedeni Opći kriterij. Za potvrdu njenog Tehnološkog kriterija, kao i Funkcionalnog kriterija su potrebna daljnja istraživanja, poglavito s područja epigenetike i proteomike. Pored H.alvei je, kao α- i γ- hemolitičan speciment, izdvojen Enterococcus faecium, koji je fakultativno patogena bakterija humanog GIT-a, te postoji njegov antibiotik-rezistentan soj, koji se skračeno naziva VRE, tj. „Vankomicin Rezistentan Enterokok.“ Unatoč tome, E.faecium se danas koristi kao probiotička komponenta stočnog krmiva.

Hafnia alvei; Enterococcus faecium; probiotik; prebiotik; funkcionalna hrana; endosimbioza; fermentirana hrana; humoralni imunitet; nespecifični imunitet; simbiotici; antibiotici; EGF

Rad je s polja Biotehnologije, područja Prehrambene tehnologije, grane Mikrobiologije hrane.

engleski

Isolation and determination potentialy probiotic species

nije evidentirano

Hafnia alvei; Enterococcus faecium; probiotic; functional food; endosymbiosis; fermented food; humoral immunity; nonspecific immunity; symbiotics; antibiotics; EGF

nije evidentirano

Podaci o prilogu

2011.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Conference Abstracts

Wang, Lijuan

Amsterdam: Elsevier

Podaci o skupu

Pharma-nutrition conference

poster

18.04.2011-20.04.2011

Amsterdam, Nizozemska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Biologija