Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Odgoj za snažan identitet djevojčica i dječaka: spremni za budućnost (CROSBI ID 770214)

Druge vrste radova | popularni rad

Vlah, Nataša Odgoj za snažan identitet djevojčica i dječaka: spremni za budućnost // Narodni zdravstveni list Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. 2011.

Podaci o odgovornosti

Vlah, Nataša

hrvatski

Odgoj za snažan identitet djevojčica i dječaka: spremni za budućnost

Prema jednom istraživanju autorice ovog rada, mladići iz strukovnih škola Primorsko-goranske županije sebe procjenjuju sigurnijima, snažnijima, bržima i moćnijima nego što se procjenjuju njihove vršnjakinje – djevojke. Mladići imaju o sebi bolje mišljenje od djevojaka u samoprocjeni sigurnosti, snage, brzine i moći, što može biti zanimljiv pokazatelj o potrebi davanja podrške djevojkama da formiraju pozitivniju sliku o sebi. Može se razmišljati o nekim aspektima interakcije odgojno-socijalizacijskih utjecaja na formiranje identiteta djevojaka. Odgojni stereotipi patrijarhalnog društva u kojem još živimo i sve prisutnije modernističke vrijednosti mogu stvoriti konflikt potreba kod mladih djevojaka i osjećaj nesigurnosti.Slika o sebi tijekom adolescencije i sazrijevanja općenito je na svojoj najnižoj točki. U tom razdoblju mladima je podrška škole, ali i ostalih društvenih institucija, nužna za poticanje i ustrajanje na takvim aktivnostima koje predstavljaju izazove. Prevladavanje navedenih izazova treba omogućavati razvoj i formiranje stabilnih, jedinstvenih i zdravih adolescentskih identiteta. Osobito je važno za djevojke da imaju odgovarajuće mogućnosti da izgrade svoje samopoštovanje i samopouzdanje, što će se zadržati i u odrasloj dobi.

identitet; odgoj; rodne razlike

nije evidentirano

engleski

Raising a strong identity for girls and boys: ready for the future

nije evidentirano

identity; education; gender differences

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Narodni zdravstveni list Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Sociologija, Psihologija, Pedagogija

Poveznice