Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Pravilna prehrana: prejedanje – oblik nasilja prema samom sebi (CROSBI ID 770209)

Druge vrste radova | popularni rad

Vlah, Nataša Pravilna prehrana: prejedanje – oblik nasilja prema samom sebi // Narodni zdravstveni list Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. 2007.

Podaci o odgovornosti

Vlah, Nataša

hrvatski

Pravilna prehrana: prejedanje – oblik nasilja prema samom sebi

U engleskom se govornom području govori o Binge-eating disorder. U nekim je izvorima taj termin sinonim za Compulsive overeating, dok ga neki drugi autori smatraju poremećajem koji je dio onoga što se naziva Compulsive overeating. Ne ulazeći u terminološke rasprave, ovdje ćemo govoriti o prejedanju kao poremećaju prehrane. Pored ovog, poznata su još dva poremećaja prehrane: anoreksija nervosa (ekstremna redukcija unosa hrane) i bulimija nervosa (kompulzivno prejedanje i pročišćavanje u obliku povraćanja, uporabe laksativa ili iscrpljujućeg vježbanja). Poremećajima prehrane smatraju se sve promjene u ponašanju koje dovode do oštećenja tjelesnog ili psihičkog zdravlja, a vezane su uz konzumaciju hrane. Smatra se da je razlog poremećaja prehrane, prejedanja - kombinacija genetskih i okolinskih faktora. Još se ne zna dovoljno o kumulativnom doprinosu svih uzroka pa su i pristupi tretiranju poremećaja i/ili njegovih posljedica u fazi preispitivanja.U svakom je slučaju neophodan individualni pristup.

prejedanje; autoagresivnost; emocionalne teškoće

nije evidentirano

engleski

Proper diet: overeating - a form of violence against oneself

nije evidentirano

overeating; self-aggression; emotional problems

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Narodni zdravstveni list Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

2007.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Povezane osobe




Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita

Poveznice