Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 57164

Obilježja jednog modela mjerenja relativne snage prije i nakon parcijalizacije morfoloških karakteristika


Caput-Jogunica, Romana
Obilježja jednog modela mjerenja relativne snage prije i nakon parcijalizacije morfoloških karakteristika 2000., doktorska disertacija, Fakultet za fizičku kulturu, Zagreb


Naslov
Obilježja jednog modela mjerenja relativne snage prije i nakon parcijalizacije morfoloških karakteristika
(The characteristics of the one model of measurement of relative strength before and after partialisation of morphological characteristics)

Autori
Caput-Jogunica, Romana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Fakultet za fizičku kulturu

Mjesto
Zagreb

Datum
03.11

Godina
2000

Stranica
258

Mentor
Prot, Franjo

Ključne riječi
: relativna snaga; statička snaga; repetitivna snaga; faktorska analiza
(Relative strength; repetitive strength; static strength; factor analysis)

Sažetak
Konstruirano je 60 situacijskih mjernih instrumenata relativne tjelesne snage izoliranih mišičnih skupina različitih segmenata kinečkih lanca koji sinergijski sudjeluju u repetitivnom ili statičkom radu. Mjerni su instrumenti za ocjenu relativne snage konstuirani na način koji omogućuje frontalni oblik organizacije mjernog postupka. Mjrenje je provedeno na uzorku od 101 studentice prve i druge godine Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Pored mjera relativne snage ispitanice su izmjerene sa 20 mjera morfoloških karakteristika, te inventarima ličnostima kojima je procjenjen opći stav prema sportu i stupanj angažiranosti kineziološkim aktivnostima. Cilj je ovog rada da utvrdi latentnu strukturu konstruirane kolekcije za porcjenu relativne snage prije i nakon sukcesivne parcijalizacije informacija o morfološkim karakteristikama, te razine angažiranosti i stava prema kineziološkim aktivnostima. Hijherarjihske faktorske analize pod komponentnim modelom analize u dvije razine provedene su u standardiziranoj realnoj i image metrici varijabli relativne snage. Parcijalizacija morfoloških karakteristika, kao i razine angažiranosti i stava spram kineziološkim aktivnosti izvedena je regresijkom tehnikom pod modelom najamanjih kvadrata. Obzirom na specifičan problem komparacije solucija izvedenih iz realne i imege metrike primjenjeni je GK kriteriji za ekstrakciju faktora u realnoj, odnosno DMEAN kriterij za ekstrakciju faktora u image metrici. Parsimonijske soluciije u svakoj analizi određene su Harris i Kaiserovom orthoblique transformacijom. Kongruentnost dobivenih solicja određena je Bosnar i Protovom procedurom izračuna koeficijenata kongrunecije dekompozicija varijanci ogovarajućih faktrskih solucija. Nije potvrđena pretpostavka o deset latentnih dimenzija prvog reda koje bi odgovarale mišičnim skupna koje pokrivaju prepostavljene segmetne kinetčkih lanaca gornjih i donjih ekstremiteta, i trupa. U realnoj je metrici prije parcijalizacija ekstrahirnao 12, a nakon parcijalizacije 13 faktora. U image metrici je prije parcijalizacije ekstrahirano 9 faktora prvog reda, a nakon parcijalizacije morfoloških karakteristi izolirano 11, te nakon dodatne parcijalizacije razine anagažiranosti i općeg stava prema kineziološkim aktivnosti ekstrahirano je 13 faktora. Dobivena je pacijalna podudarnost pojedinih faktorskih solucija prvog reda. Latentne dimenzije drugog reda izvedene iz odgovarajućih faktora prvog reda u pravilu tvore kongruente faktore koji projecirani u prostor varijabli izuzetno jasno diferenciraju mjerne instumente za procjenu statičke i repetitivne snage.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130705

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Romana Caput-Jogunica, (218513)