Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 571624

Hrvatska u gospodarstvu znanja: (ne)moguća misija


Švarc, Jadranka
Hrvatska u gospodarstvu znanja: (ne)moguća misija // Projekti i projektni menadžment : znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem povodom 10. godišnjice Visoke škole za poslovanje i upravljanje "Baltazar Adam Krčelić", Zaprešić : zbornik radova = Projects and project management : conference proceedings / Barilović, Zlatko ; Jurina, M. ; Morović, V. ; Skledar, N. ; Vojnović, S. ; Žarković, N. (ur.).
Zaprešić: Visoka škola za poslovanje i upravljanje, 2011. str. 419-430 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Hrvatska u gospodarstvu znanja: (ne)moguća misija
(Croatia in knowledge society: Mission(im)possible)

Autori
Švarc, Jadranka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Projekti i projektni menadžment : znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem povodom 10. godišnjice Visoke škole za poslovanje i upravljanje "Baltazar Adam Krčelić", Zaprešić : zbornik radova = Projects and project management : conference proceedings / Barilović, Zlatko ; Jurina, M. ; Morović, V. ; Skledar, N. ; Vojnović, S. ; Žarković, N. - Zaprešić : Visoka škola za poslovanje i upravljanje, 2011, 419-430

ISBN
978-953-7670-20-7

Skup
Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem Projekti i projektni menadžment

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 25.-26.02.2011.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Društvo znanja; Hrvatska; gospodarstvo znanja; nacionalni inovacijski sustav
(Knowledge society; knowledge economy; Croatia; national innovation system)

Sažetak
Cilj izlaganja je ukazati da je termin „gospodarstvo znanja“ dio konvencionalne i političke retorike u Hrvatskoj već dulje od desetljeća, a da istovremeno ne postoji jasno razumijevanje ovog pojma i konsenzus oko njegova značenja. Razumijevanje koncepta gospodarstva znanja nema, međutim, samo spoznajno-teorijsku već i praktično-političku vrijednost s obzirom da o njegovom tumačenju ovisi i strategija razvojnih politika kao i instrumenti njegove provedbe. S obzirom da se u Hrvatskoj ne zna što bi to Hrvatska kao gospodarstvo znanja trebala biti, ne postoji niti mehanizmi kako ovu transformaciju Hrvatske u gospodarstvo znanja ostvariti. Stoga se u izlaganju prikazuju glavne interpretacije gospodarstva znanja zastupljene trenutačno u svjetskoj literaturi, a među kojima dominira poistovjećivanje gospodarstva znanja sa sektorima visokih tehnologija zasnovanih na istraživanju i razvoju, te izjednačavanje gospodarstva znanja s ekonomijom usluga. U cilju ilustracije mogućnosti Hrvatske da se uključi u gospodarstvo znanja daje se kratki osvrt na karakteristike sektora usluga i sektora istraživanja i razvoja s naglaskom na njihovu strukturnu neprilagođenost zahtjevima razvoja gospodarstva znanja. Zaključuje se da se Hrvatska u razvojnom smislu odmiče, a ne približava gospodarstvu znanja. Jedan model razvoja prema gospodarstvu znanja percipira se u izgradnji nacionalnog inovacijskog sustava koji je u Hrvatskoj razvijen u formalno-institucionalnom ali ne i u funkcionalnom smislu. Glavni razlozi slabog funkcioniranja inovacijskog sustava percipiraju se, u manjoj mjeri, u postojećoj tehnološkoj zaostalosti, a u većoj mjeri, u socio-kulturnom i političkim okruženju koje ne potiče znanje i poduzetništvo kao faktor razvoja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-0000000-1539 - Društvena evaluacija hrvatskog inovacijskog sustava u funkciji društva znanja (Jadranka Švarc, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Jadranka Švarc, (70621)