Konvektivno sušenje ploda smokve (Ficus carica L.) sorte Zamorčica u elementarnom (tankom) sloju (CROSBI ID 584733)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ante Galić, Stjepan Pliestić, Nadica Dobričević, Sandra Voća, Jana Šic Žlabur, Jasmina Martinec
hrvatski
Konvektivno sušenje ploda smokve (Ficus carica L.) sorte Zamorčica u elementarnom (tankom) sloju
Plod jednorotke bijele smokve (Ficus carica L.) sorte Zamorčica bio je sušen u elementarnom (tankom) sloju u sušnici na temperaturi radnog medija (zraka) raspona od 60°C. Plodovi su prije sušenja podvrgnuti različitim predtretmenima: blanširani, blanširani i sulfitirani. Osim toga sušena je skupina netretiranih plodova. Primjenom blanširanja i sulfitiranja vrijeme sušenja je skraćeno za 75, 71 %, a primjenom samog blanširanja za 35, 31 % u odnosu na sušenje netretiranog ploda smokve sorte Zamorčica. Vrijeme sušenja blanširanog i sulfitiranog ploda kraće je za 62, 46 % u odnosu na vrijeme sušenja blanširanog ploda smokve sorte Zamorčica.
plod smokve; predtretman; blanširanje; sulfitiranje; sušenje
nije evidentirano
engleski
Convective drying of fig fruits (Ficus carica L.) cultivar Zamorčica in thin layer
nije evidentirano
fig fruits; pre-treatment; blanching; sulfuring; drying
nije evidentirano
Podaci o prilogu
835-838.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija agronoma
Milan Pospišil
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
9789537878016
Podaci o skupu
47 hrvatski i 7 međunarodni simpozij agronoma
predavanje
01.01.2012-01.01.2012
Opatija, Hrvatska