Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 571546

Utjecaj obročne hranidbe na konzumaciju i probavljivost sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova


Vranić, Marina; Knežević, Mladen; Bošnjak, Krešimir; Perčulija, Goran; Kutnjak, Hrvoje; Leto, Josip; Oslovčan, Ivana; Mataković, Martina
Utjecaj obročne hranidbe na konzumaciju i probavljivost sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 65 (2011), 261-270 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 571546 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj obročne hranidbe na konzumaciju i probavljivost sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova
(The effect of feeding frequency on ad libitum intake and in vivo digestibility of alfalfa haylage in wether sheep)

Autori
Vranić, Marina ; Knežević, Mladen ; Bošnjak, Krešimir ; Perčulija, Goran ; Kutnjak, Hrvoje ; Leto, Josip ; Oslovčan, Ivana ; Mataković, Martina

Izvornik
Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva (0351-0832) 65 (2011); 261-270

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
sjenaža lucerne; frekvencija hranidbe; suha tvar; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost
(feeding frequency; alfalfa haylage; dry matter; intake; in vivo digestibility)

Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj frekvencije hranidbe sjenažom lucerne u količini od 80 grama suhe tvari (ST) d-1 kg-1 metaboličke tjelesne mase (M0, 75) ponuđene u 1, 2, 4 ili 8 obroka d-1 na ad libitum konzumaciju ST i in vivo probavljivost ST u hranidbi kastriranih ovnova. Sjenaža lucerne je sadržavala 423 g ST kg-1 svježeg uzorka, 168 g SP kg-1 ST i 492 g neutralnih detergent vlakana (NDV) kg-1 ST. Frekvencija hranidbe nije utjecala na konzumaciju svježeg obroka (g d-1) (P>0, 05), na konzumaciju ST obroka (g d-1) niti na probavljivost ST (g kg-1). Utvrđena je veća konzumacija ST obroka (g kg-1 M0, 75) kod frekvencije hranidbe 1x d-1 i 8x d-1 u usporedbi s frekvencijom hranidbe 2x d-1 i 4x d-1 dnevno.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1780458-0411 - Ekološki prihvatljivo gospodarenje organskim gnojivima u proizvodnji krme (Marina Vranić, )
178-1780458-0419 - Vrednovanje održivih sustava proizvodnje krme u brdsko-planinskim područjima (Josip Leto, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Vranić, Marina; Knežević, Mladen; Bošnjak, Krešimir; Perčulija, Goran; Kutnjak, Hrvoje; Leto, Josip; Oslovčan, Ivana; Mataković, Martina
Utjecaj obročne hranidbe na konzumaciju i probavljivost sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova // Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 65 (2011), 261-270 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)
Vranić, M., Knežević, M., Bošnjak, K., Perčulija, G., Kutnjak, H., Leto, J., Oslovčan, I. & Mataković, M. (2011) Utjecaj obročne hranidbe na konzumaciju i probavljivost sjenaže lucerne u hranidbi kastriranih ovnova. Stočarstvo : časopis za unapređenje stočarstva, 65, 261-270.
@article{article, year = {2011}, pages = {261-270}, keywords = {feeding frequency, alfalfa haylage, dry matter, intake, in vivo digestibility}, journal = {Sto\v{c}arstvo : \v{c}asopis za unapre\djenje sto\v{c}arstva}, volume = {65}, issn = {0351-0832}, title = {The effect of feeding frequency on ad libitum intake and in vivo digestibility of alfalfa haylage in wether sheep}, keyword = {feeding frequency, alfalfa haylage, dry matter, intake, in vivo digestibility} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • CAB Abstracts