Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Nutritivna vrijednost maslinovog ulja ovisno o uzgojnim čimbenicima (CROSBI ID 584711)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Koprivnjak, Olivera ; Vrhovnik, Irena ; Hladnik, Teja ; Prgomet, Željko ; Hlevnjak, Bernardina Nutritivna vrijednost maslinovog ulja ovisno o uzgojnim čimbenicima // Zbornik znanstvenih radova s međunarodnog susreta "Novi pristupi istraživanja u maslinarstvu" / Bandelj, Dunja ; Podgornik, Maja ; Arbeiter, Alenka (ur.). Koper: Univerzitetna založba Annales, 2012. str. 177-185

Podaci o odgovornosti

Koprivnjak, Olivera ; Vrhovnik, Irena ; Hladnik, Teja ; Prgomet, Željko ; Hlevnjak, Bernardina

hrvatski

Nutritivna vrijednost maslinovog ulja ovisno o uzgojnim čimbenicima

Posebna prehrambena vrijednost hrane može biti sredstvo tržišnog natjecanja u vidu isticanja prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji. Kod djevičanskih maslinovih ulja ona proizlazi iz odnosa pojedinih antioksidanasa (hidrofilni fenoli i tokoferoli), vitamina (α-tokoferol) i masnih kiselina (oleinska, polinezasićene). Cilj ovog rada bio je razmotriti utjecaj sorte (Leccino, Istarska bjelica, Buža, Rosinjola), zrelosti plodova, područja uzgoja (slovensko ili hrvatsko), načina uzgoja (ekološki ili integralni-konvencionalni) te kondicije stabala u nasadima na navedene pokazatelje prehrambene vrijednosti. Istraživanja su provedena u okviru projekta ZOOB (Smanjenje zagađenja i očuvanje biološke raznolikosti u poljoprivredi s naglaskom na maslinarstvo, IPA Slovenija-Hrvatska 2007-2013). Podovi su ubirani u 10. i 11. mjesecu 2010., a uzorci ulja dobiveni su laboratorijskim uređajem. Udio hidrofilnih fenola kretao se od 155 do 736 mg/kg (najniži kod Leccina a najviši kod Istarske bjelice), ekološki uzgoj (Leccino) i lošija kondicija stabala (Istarska bjelica) imali su više vrijednosti a uočen je i trend porasta s porastom zrelosti plodova (osim kod Buže). Ukupni tokoferoli kretali su se od 89 do 263 mg/kg (najniži kod Istarske bjelice), hrvatsko područje imalo je nešto veće vrijednosti u odnosu na slovensko. Udio oleinske kiseline kretao se od 73, 3 do 81, 6% a omjer oleinska/linolna od 7 do 19 ; oba pokazatelja bila su vrlo povoljna i značajno viša kod Leccina i Istarske bjelice. Omjer mg α-tokoferol/ g polinezasićenih masnih kiselina bio je vrlo povoljan u odnosu na sjemenska ulja, iznosio je od 1, 5 do 5, 7 i bio najviši kod Leccina. Područje uzgoja, način uzgoja te kondicija stabala maslina nisu značajnije utjecali na pokazatelje prehrambene vrijednosti već su ti pokazatelji prvenstveno bili pod utjecajem sorte tj. genetskih faktora. Rezultati ukazuju na visoki potencijal posebne prehrambene vrijednosti djevičanskih maslinovih ulja Istarske bjelice i Leccina.

djevičansko maslinovo ulje; prehrambena vrijednost; zrelost plodova; način uzgoja; kondicija stabala; područje uzgoja

nije evidentirano

engleski

Nutritional value of olive oil related to breeding factors

nije evidentirano

virgin olive oil; nutritional value; fruit ripeness; breeding type; tree condition; cultivation area

nije evidentirano

Podaci o prilogu

177-185.

2012.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik znanstvenih radova s međunarodnog susreta "Novi pristupi istraživanja u maslinarstvu"

Bandelj, Dunja ; Podgornik, Maja ; Arbeiter, Alenka

Koper: Univerzitetna založba Annales

978-961-6862-16-5

Podaci o skupu

Novi pristupi istraživanja u maslinarstvu

predavanje

16.02.2012-17.02.2012

Portorož, Slovenija

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija