Nutritivna vrijednost maslinovog ulja ovisno o uzgojnim čimbenicima (CROSBI ID 584711)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Koprivnjak, Olivera ; Vrhovnik, Irena ; Hladnik, Teja ; Prgomet, Željko ; Hlevnjak, Bernardina
hrvatski
Nutritivna vrijednost maslinovog ulja ovisno o uzgojnim čimbenicima
Posebna prehrambena vrijednost hrane može biti sredstvo tržišnog natjecanja u vidu isticanja prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji. Kod djevičanskih maslinovih ulja ona proizlazi iz odnosa pojedinih antioksidanasa (hidrofilni fenoli i tokoferoli), vitamina (α-tokoferol) i masnih kiselina (oleinska, polinezasićene). Cilj ovog rada bio je razmotriti utjecaj sorte (Leccino, Istarska bjelica, Buža, Rosinjola), zrelosti plodova, područja uzgoja (slovensko ili hrvatsko), načina uzgoja (ekološki ili integralni-konvencionalni) te kondicije stabala u nasadima na navedene pokazatelje prehrambene vrijednosti. Istraživanja su provedena u okviru projekta ZOOB (Smanjenje zagađenja i očuvanje biološke raznolikosti u poljoprivredi s naglaskom na maslinarstvo, IPA Slovenija-Hrvatska 2007-2013). Podovi su ubirani u 10. i 11. mjesecu 2010., a uzorci ulja dobiveni su laboratorijskim uređajem. Udio hidrofilnih fenola kretao se od 155 do 736 mg/kg (najniži kod Leccina a najviši kod Istarske bjelice), ekološki uzgoj (Leccino) i lošija kondicija stabala (Istarska bjelica) imali su više vrijednosti a uočen je i trend porasta s porastom zrelosti plodova (osim kod Buže). Ukupni tokoferoli kretali su se od 89 do 263 mg/kg (najniži kod Istarske bjelice), hrvatsko područje imalo je nešto veće vrijednosti u odnosu na slovensko. Udio oleinske kiseline kretao se od 73, 3 do 81, 6% a omjer oleinska/linolna od 7 do 19 ; oba pokazatelja bila su vrlo povoljna i značajno viša kod Leccina i Istarske bjelice. Omjer mg α-tokoferol/ g polinezasićenih masnih kiselina bio je vrlo povoljan u odnosu na sjemenska ulja, iznosio je od 1, 5 do 5, 7 i bio najviši kod Leccina. Područje uzgoja, način uzgoja te kondicija stabala maslina nisu značajnije utjecali na pokazatelje prehrambene vrijednosti već su ti pokazatelji prvenstveno bili pod utjecajem sorte tj. genetskih faktora. Rezultati ukazuju na visoki potencijal posebne prehrambene vrijednosti djevičanskih maslinovih ulja Istarske bjelice i Leccina.
djevičansko maslinovo ulje; prehrambena vrijednost; zrelost plodova; način uzgoja; kondicija stabala; područje uzgoja
nije evidentirano
engleski
Nutritional value of olive oil related to breeding factors
nije evidentirano
virgin olive oil; nutritional value; fruit ripeness; breeding type; tree condition; cultivation area
nije evidentirano
Podaci o prilogu
177-185.
2012.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik znanstvenih radova s međunarodnog susreta "Novi pristupi istraživanja u maslinarstvu"
Bandelj, Dunja ; Podgornik, Maja ; Arbeiter, Alenka
Koper: Univerzitetna založba Annales
978-961-6862-16-5
Podaci o skupu
Novi pristupi istraživanja u maslinarstvu
predavanje
16.02.2012-17.02.2012
Portorož, Slovenija