Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 571130

Utjecaj bakterizacije sjemena i kultivara na kemijski sastav lucerne (Medicago sativa L.)


Orehovački, Vesna; Andreata-Koren, Marcela; Sikora, Sanja; Kvaternjak, Ivka; Pintić-Pukec, Nataša; Blažinkov, Mihaela
Utjecaj bakterizacije sjemena i kultivara na kemijski sastav lucerne (Medicago sativa L.) // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija Agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012. str. 106-110 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Utjecaj bakterizacije sjemena i kultivara na kemijski sastav lucerne (Medicago sativa L.)
(The effect of seed inoculation and cultivar on chemical properties of alfalfa (Medicago sativa L.))

Autori
Orehovački, Vesna ; Andreata-Koren, Marcela ; Sikora, Sanja ; Kvaternjak, Ivka ; Pintić-Pukec, Nataša ; Blažinkov, Mihaela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija Agronoma / Pospišil, Milan - Zagreb : Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012, 106-110

Skup
47. hrvatski i 7. međunarodni simpozija Agronoma

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 13.-17.2.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Lucerna ; kultivar ; bakterizacija ; Sinorhizobium meliloti
(Alfalfa ; cultivar ; inoculation ; Sinorhizobium meliloti)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi utjecaj bakterizacije pet sojeva S. meliloti (četiri autohtona i jedan referentni) na kemijski sastav dva kultivara lucerne (OS66 i Daisy). Istraživanje je provedeno 2010. godine u Križevcima na pet otkosa. Parametri kvalitete utvrđeni su na analizatoru NIRS Perten, DA 7200 u suhim uzorcima bez pripreme. Najveći udio bjelančevina i vlakana, a najmanji masti i pepela u lucerni ostvaren je bakterizacijom sojem 2011 u odnosu na ostale sojeve i kontrolu. Kultivar Daisy imao je veći udio bjelančevina, pepela i masti, a manji sirovih vlakana. Interakcija Daisy x 2011 imala je u većini otkosa najveći udio bjelančevina, srednji vlakana, te manji masti i pepela.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1780692-0558 - Korisne mikrobne zajednice u održivom uzgoju leguminoza (Sanja Sikora, )

Ustanove
Visoko gospodarsko učilište, Križevci

Citiraj ovu publikaciju

Orehovački, Vesna; Andreata-Koren, Marcela; Sikora, Sanja; Kvaternjak, Ivka; Pintić-Pukec, Nataša; Blažinkov, Mihaela
Utjecaj bakterizacije sjemena i kultivara na kemijski sastav lucerne (Medicago sativa L.) // Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija Agronoma / Pospišil, Milan (ur.).
Zagreb: Sveučilište u Zagrebu, Agronomski fakultet, 2012. str. 106-110 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Orehovački, V., Andreata-Koren, M., Sikora, S., Kvaternjak, I., Pintić-Pukec, N. & Blažinkov, M. (2012) Utjecaj bakterizacije sjemena i kultivara na kemijski sastav lucerne (Medicago sativa L.). U: Pospišil, M. (ur.)Zbornik radova 47. hrvatskog i 7. međunarodnog simpozija Agronoma.
@article{article, editor = {Pospi\v{s}il, M.}, year = {2012}, pages = {106-110}, keywords = {alfalfa, cultivar, inoculation, Sinorhizobium meliloti}, title = {The effect of seed inoculation and cultivar on chemical properties of alfalfa (Medicago sativa L.)}, keyword = {alfalfa, cultivar, inoculation, Sinorhizobium meliloti}, publisher = {Sveu\v{c}ili\v{s}te u Zagrebu, Agronomski fakultet}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }