Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 571012

Leksikata od oblasta na medicinata vo makedonskite i hrvatskite crkovnoslovenski tekstovi


Makarijoska, Liljana; Šimić, Marinka
Leksikata od oblasta na medicinata vo makedonskite i hrvatskite crkovnoslovenski tekstovi // Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu, 61 (2011), 95-122 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Leksikata od oblasta na medicinata vo makedonskite i hrvatskite crkovnoslovenski tekstovi
(Lexis of medical terms in madedonic and croatian churchslavic texts)

Autori
Makarijoska, Liljana ; Šimić, Marinka

Izvornik
Slovo : časopis Staroslavenskoga instituta u Zagrebu (0583-6255) 61 (2011); 95-122

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Crkovnoslovenski jazik; makedonska redakcija; hrvatska redakcija; leksika; istorija na medicinata
(Old Church Slavonic Languages; Macedonic Redaction; Croatian Redaction; Lexis; History of Medicine)

Sažetak
Македонските и хрватските црковнословенски текстови се значаен извор од областа на средновековната медицина, укажуваат на именувањето на деловите на човечкото тело, на болестите, на средствата и на начините на нивното лекување. Во анализата се опфатени жанровски различни текстови, односно изворите за речниците на црковнословенскиот јазик од македонска и хрватска редакција. Се изделува значаен дел од лексичкиот фонд, што им е заеднички и на македонските и на хрватските текстови, како заедничко прасловенско наследство. Најмногу заеднички елементи (со ретки разлики) се среќаваат во именувањето на деловите на човечкото тело, во општите називи за болести, за изнемоштеност, немоќ, за лекување, оздравување, за магиските дејства и тие го потврдуваат единството на црковнословенскиот лексички систем на дијахрониски план. Но има и лексеми кои се специфични само за македонските, односно хрватските текстови главно во врска со именувањето на конкретните болести, при што доаѓа до израз влијанието на народниот говор, различните туѓојазични елементи итн. Пр. во хрватските текстови не е потврдена употребата на турските заемки, а во македонските лексемите од латинско и унгарско потекло.

Izvorni jezik
Mac

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
090-0900998-0995 - Gramatika hrvatskoga crkvenoslavenskog jezika (Milan Mihaljević, )

Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marinka Šimić, (112816)

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Bibliographie Linguistique