Prednosti i nedostaci ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka (CROSBI ID 371324)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Tea Marković
Konjačić, Miljenko
hrvatski
Prednosti i nedostaci ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka
Mlijeko, jedna od najstarijih i najkorištenijih, a ujedno i najpotpunijih prehrambenih namirnica, pronalazi svoje mjesto i u ekološkoj proizvodnji. Sve češći prehrambeni skandali rezultirali su nepovjerenjem kupaca prema masovno proizvedenoj hrani, te se stoga potrošači okreću kupovini ekoloških proizvoda. Ekološku proizvodnju kravljeg mlijeka obilježava briga o okolišu i dobrobiti krava, a temelji se na zatvorenom krugu proizvodnje. Ekološko mlijeko postiže daleko višu cijenu na tržištu od konvencionalnog, a mnogi kupci vjeruju kako dobivaju kvalitetniji i „zdraviji“ proizvod. Brojna istraživanja su pokazala veći udio poželjnih masnih kiselina (omega-3 masnih kiselina), a sniženi udio nepoželjnih zasićenih masnih kiselina u ekološki proizvedenom mlijeku u usporedbi s konvencionalnim. To ide u prilog ekološkom mlijeku budući da omega-3 kiseline smanjuju upalne procese te rizik od različitih srčanih bolesti, infarkta i moždanog udara. Razlike u sastavu mlijeka iz ova dva različita sustava su ponajviše uvjetovane drugačijom hranidbom, budući da se u ekološkoj proizvodnji mlijeka krave hrane pretežito ispašom, odnosno voluminoznim krmivima, dok u konvencionalnoj proizvodnji prevladava hranidba krepkim krmivima.
mlijeko; ekološka proizvodnja; konvencionalna proizvodnja
nije evidentirano
engleski
Benefits of organic cow's milk
nije evidentirano
milk; oranic production; conventional production
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
06.07.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb