Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prednosti i nedostaci ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka (CROSBI ID 371324)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Tea Marković Prednosti i nedostaci ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka / Konjačić, Miljenko (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Tea Marković

Konjačić, Miljenko

hrvatski

Prednosti i nedostaci ekološki proizvedenog kravljeg mlijeka

Mlijeko, jedna od najstarijih i najkorištenijih, a ujedno i najpotpunijih prehrambenih namirnica, pronalazi svoje mjesto i u ekološkoj proizvodnji. Sve češći prehrambeni skandali rezultirali su nepovjerenjem kupaca prema masovno proizvedenoj hrani, te se stoga potrošači okreću kupovini ekoloških proizvoda. Ekološku proizvodnju kravljeg mlijeka obilježava briga o okolišu i dobrobiti krava, a temelji se na zatvorenom krugu proizvodnje. Ekološko mlijeko postiže daleko višu cijenu na tržištu od konvencionalnog, a mnogi kupci vjeruju kako dobivaju kvalitetniji i „zdraviji“ proizvod. Brojna istraživanja su pokazala veći udio poželjnih masnih kiselina (omega-3 masnih kiselina), a sniženi udio nepoželjnih zasićenih masnih kiselina u ekološki proizvedenom mlijeku u usporedbi s konvencionalnim. To ide u prilog ekološkom mlijeku budući da omega-3 kiseline smanjuju upalne procese te rizik od različitih srčanih bolesti, infarkta i moždanog udara. Razlike u sastavu mlijeka iz ova dva različita sustava su ponajviše uvjetovane drugačijom hranidbom, budući da se u ekološkoj proizvodnji mlijeka krave hrane pretežito ispašom, odnosno voluminoznim krmivima, dok u konvencionalnoj proizvodnji prevladava hranidba krepkim krmivima.

mlijeko; ekološka proizvodnja; konvencionalna proizvodnja

nije evidentirano

engleski

Benefits of organic cow's milk

nije evidentirano

milk; oranic production; conventional production

nije evidentirano

Podaci o izdanju

25

06.07.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)