Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 570532

Pokazatelji toksičnosti nano čestica srebra u listovima duhana (Nicotiana tabacum L.)


Beneta, Dijana
Pokazatelji toksičnosti nano čestica srebra u listovima duhana (Nicotiana tabacum L.) 2012., diplomski rad, diplomski, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Pokazatelji toksičnosti nano čestica srebra u listovima duhana (Nicotiana tabacum L.)
(Toxicity of silver nanoparticles in tobacco (Nicotiana tabacum L.))

Autori
Beneta, Dijana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.02

Godina
2012

Stranica
40

Mentor
Radić Brkanac, Sandra

Ključne riječi
Nano čestice srebra; Nicotiana tabacum; toksičnost; oksidacijski stres; antioksidacijski enzimi
(Nanoparticles; silver; Nicotiana tabacum; toxicity; oxidative stress; antioxidative enzymes)

Sažetak
Nano čestice srebra se zbog svog antimikrobnog svojstva sve više koriste u proizvodima široke potrošnje (dezodoransima, parfemima, odjeći i obući, zavojima te u sredstvima za pranje i čišćenje) kao i u raznim industrijskim granama. Dosad je zabilježen fito- , cito- i genotoksični učinak nano čestica srebra na pojedine biljne i animalne organizme. U ovom je radu istražen toksični učinak nano čestica srebra (u rasponu koncentracija od 5 do 200 mg L-1) na listove duhana (Nicotiana tabacum L.) koji su uzorkovani nakon tjedan dana izlaganja. Određen je sadržaj klorofila i karotenoida te su izmjereni pojedini pokazatelji oksidacijskog stresa i aktivnosti antioksidacijskih enzima. Nano čestice srebra značajno su povećale sadržaj fotosintetskih pigmenata pri višim koncentracijama nano srebra. Zabilježen je i porast prolina te smanjenje sadržaja proteina. Nano čestice srebra su pri višim koncentracijama povećale oksidacijsko oštećenje lipida. Zamijećena je povećana aktivnost enzima superoksid dismutaze na tretmanima s najvišim koncentracijama nano srebra dok su porast sadržaja glutation reduktaze uzrokovale niže koncentracije nano srebra. Aktivnost askorbat peroksidaze, enzima koji razgrađuje vodikov peroksid, bila je povećana na svim tretmanima. Rezultati ovog istraživanja ukazuju da nano čestice srebra izazivaju oksidacijski stres u izdanku duhana, ali i na učinkovitost antioksidacijske obrane duhana pri koncentracijama tog toksičnog metala upotrebljenim u ovom radu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
BiologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
119-1191196-1202 - Molekularni mehanizmi odgovora hrvatskih endemičnih i rijetkih biljaka na stres (Branka Pevalek-Kozlina, )

Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb