Karakterizacija heterogenih uzoraka izuzetih tijekom bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline iz polučvrstog vlažnog suspstrata s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T (CROSBI ID 371284)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mataga, Nikolina
Slavica, Anita
hrvatski
Karakterizacija heterogenih uzoraka izuzetih tijekom bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline iz polučvrstog vlažnog suspstrata s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
Suspenzija kukuruzne krupice u demineraliziranoj vodi predstavlja minimalnu hranjivu podlogu u kojoj su bakteriji Lactobacillus amylovorus DSM 20531T dostupni izvori ugljika i dušika. Ova hranjiva podloga predstavlja heterogeni sustav i sastoji se od dviju faza - polučvrste faze i tekuće faze. Kemijski sastav i udjel dviju faza ovog heterogenog sustava mijenja se tijekom bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline s pomoću bakterije L. amylovorus DSM 20531T u HRCB-u. Dio polučvrste faze otopljen je tijekom postupka hidrolize polimernih ugljikohidrata i u dobivenoj otopini je određena koncentracija reducirajućih šećera RS metodom. Tijekom bioprocesa provedenog šaržnim i pritočnim postupkom koncentracija reducirajućih šećera (yRS) u polučvrstoj fazi kretala se u rasponu od 8 do 26 g L-1. Dodatak svježe sterilne suspenzije kukuruzne krupice u HRCB tijekom pritočnog i polukontinuiranog postupka utjecao je na yRS u polučvrstoj fazi, a nije utjecao na yRS u tekućoj fazi. Derivatizacija aminokiselina u vodenim otopinama, ekstrakcija nastalih estera iz vodene u organsku fazu i njihova detekcija GC metodom osjetljive su na sastav vodenih otopina. Zbog toga je ova analitička metoda prilagođena i validirana za kvantifikaciju aminokiselina u supernatantu suspenzije kukuruzne krupice u demineraliziranoj vodi. Praćene su promjene koncentracije 14 aminokiselina u supernatantu heterogenih uzoraka izuzetih uzduž HRCB-a. Tijekom šaržnog uzgoja smanjuje se koncentracija 11 aminokiselina (Ala, Gly, Val, Leu, Ile, Pro, Asn, Asp, Met, Glu, Phe) u vremenu (t = 0 - 118 h) i od ulaza (0% LHRCB) ka izlazu iz cijevnog bioreaktora (50 i 100% LHRCB). Promjena koncentracija aminokiselina Lys, Tyr i Trp ne slijedi ovaj trend. Zbog konstrukcije HRCB-a i brzine okretanja ovog cijevnog bioreaktora (n = 10 min-1) ne dolazi do ravnomjerne raspodjele čestica kukuruzne krupice i formiranja gradijenta koncentracije supstrata i mliječne kiseline uzduž bioreaktora.
suspenzija kukuruzne krupice; Lactobacillus amylovorus; jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline; HRCB; karakterizacija heterogenih uzoraka
nije evidentirano
engleski
Characterization of heterogenous samples withdrawn during bioprocess for lactic acid production from semi-solid moist substrate by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
nije evidentirano
corn grits suspension; Lactobacillus amylovorus; single step production of lactic acid; HRTB; characterization of heterogenous samples
nije evidentirano
Podaci o izdanju
80
01.02.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb