Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 570264

Karakterizacija heterogenih uzoraka izuzetih tijekom bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline iz polučvrstog vlažnog suspstrata s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T


Mataga, Nikolina
Karakterizacija heterogenih uzoraka izuzetih tijekom bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline iz polučvrstog vlažnog suspstrata s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 570264 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Karakterizacija heterogenih uzoraka izuzetih tijekom bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline iz polučvrstog vlažnog suspstrata s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T
(Characterization of heterogenous samples withdrawn during bioprocess for lactic acid production from semi-solid moist substrate by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T)

Autori
Mataga, Nikolina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.02

Godina
2012

Stranica
80

Mentor
Slavica, Anita

Ključne riječi
suspenzija kukuruzne krupice; Lactobacillus amylovorus; jednostupanjska proizvodnja mliječne kiseline; HRCB; karakterizacija heterogenih uzoraka
(corn grits suspension; Lactobacillus amylovorus; single step production of lactic acid; HRTB; characterization of heterogenous samples)

Sažetak
Suspenzija kukuruzne krupice u demineraliziranoj vodi predstavlja minimalnu hranjivu podlogu u kojoj su bakteriji Lactobacillus amylovorus DSM 20531T dostupni izvori ugljika i dušika. Ova hranjiva podloga predstavlja heterogeni sustav i sastoji se od dviju faza - polučvrste faze i tekuće faze. Kemijski sastav i udjel dviju faza ovog heterogenog sustava mijenja se tijekom bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline s pomoću bakterije L. amylovorus DSM 20531T u HRCB-u. Dio polučvrste faze otopljen je tijekom postupka hidrolize polimernih ugljikohidrata i u dobivenoj otopini je određena koncentracija reducirajućih šećera RS metodom. Tijekom bioprocesa provedenog šaržnim i pritočnim postupkom koncentracija reducirajućih šećera (yRS) u polučvrstoj fazi kretala se u rasponu od 8 do 26 g L-1. Dodatak svježe sterilne suspenzije kukuruzne krupice u HRCB tijekom pritočnog i polukontinuiranog postupka utjecao je na yRS u polučvrstoj fazi, a nije utjecao na yRS u tekućoj fazi. Derivatizacija aminokiselina u vodenim otopinama, ekstrakcija nastalih estera iz vodene u organsku fazu i njihova detekcija GC metodom osjetljive su na sastav vodenih otopina. Zbog toga je ova analitička metoda prilagođena i validirana za kvantifikaciju aminokiselina u supernatantu suspenzije kukuruzne krupice u demineraliziranoj vodi. Praćene su promjene koncentracije 14 aminokiselina u supernatantu heterogenih uzoraka izuzetih uzduž HRCB-a. Tijekom šaržnog uzgoja smanjuje se koncentracija 11 aminokiselina (Ala, Gly, Val, Leu, Ile, Pro, Asn, Asp, Met, Glu, Phe) u vremenu (t = 0 - 118 h) i od ulaza (0% LHRCB) ka izlazu iz cijevnog bioreaktora (50 i 100% LHRCB). Promjena koncentracija aminokiselina Lys, Tyr i Trp ne slijedi ovaj trend. Zbog konstrukcije HRCB-a i brzine okretanja ovog cijevnog bioreaktora (n = 10 min-1) ne dolazi do ravnomjerne raspodjele čestica kukuruzne krupice i formiranja gradijenta koncentracije supstrata i mliječne kiseline uzduž bioreaktora.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058-0581990-1997 - Primjena integriranih bioprocesa u proizvodnji mliječne kiseline (Novak, Srđan, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Anita Slavica (mentor)


Citiraj ovu publikaciju

Mataga, Nikolina
Karakterizacija heterogenih uzoraka izuzetih tijekom bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline iz polučvrstog vlažnog suspstrata s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T, 2012., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mataga, N. (2012) 'Karakterizacija heterogenih uzoraka izuzetih tijekom bioprocesa proizvodnje mliječne kiseline iz polučvrstog vlažnog suspstrata s pomoću bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mataga, N.}, year = {2012}, pages = {80}, keywords = {suspenzija kukuruzne krupice, Lactobacillus amylovorus, jednostupanjska proizvodnja mlije\v{c}ne kiseline, HRCB, karakterizacija heterogenih uzoraka}, title = {Karakterizacija heterogenih uzoraka izuzetih tijekom bioprocesa proizvodnje mlije\v{c}ne kiseline iz polu\v{c}vrstog vla\v{z}nog suspstrata s pomo\'{c}u bakterije Lactobacillus amylovorus DSM 20531T}, keyword = {suspenzija kukuruzne krupice, Lactobacillus amylovorus, jednostupanjska proizvodnja mlije\v{c}ne kiseline, HRCB, karakterizacija heterogenih uzoraka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mataga, N.}, year = {2012}, pages = {80}, keywords = {corn grits suspension, Lactobacillus amylovorus, single step production of lactic acid, HRTB, characterization of heterogenous samples}, title = {Characterization of heterogenous samples withdrawn during bioprocess for lactic acid production from semi-solid moist substrate by bacterium Lactobacillus amylovorus DSM 20531T}, keyword = {corn grits suspension, Lactobacillus amylovorus, single step production of lactic acid, HRTB, characterization of heterogenous samples}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font