Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 570225

PRIMJENA KONCEPTA IZGRADLJIVOSTI NA PRIMJERU OBJEKATA VISOKONAPONSKIH POSTROJENJA


Glavočević Gattin, Jasna
PRIMJENA KONCEPTA IZGRADLJIVOSTI NA PRIMJERU OBJEKATA VISOKONAPONSKIH POSTROJENJA 2011., magistarski rad, Građevinski fakultet, Zagreb


Naslov
PRIMJENA KONCEPTA IZGRADLJIVOSTI NA PRIMJERU OBJEKATA VISOKONAPONSKIH POSTROJENJA
(APPLYING THE BUILDABILITY CONCEPT ON HIGH VOLTAGE FACILITIES)

Autori
Glavočević Gattin, Jasna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Građevinski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.12

Godina
2011

Stranica
121

Mentor
Radujković, Mladen

Ključne riječi
Organizacija građenja; koncept izgradljivosti; constructability; buildability; elektroenergetski objekti
(Construction management; constructability; buildability; electric energy; facilities)

Sažetak
U magistarskom radu napravljena je analiza procesa koji utječu na učinkovitost projekta pri izgradnji i rekonstrukciji visokonaponskih postrojenja. Uočena je fragmentacija u projektima koja se očituje na učinkovitost projekata. Fragmentacija se očituje prvenstveno kroz zakonsku regulativu ali i organizacijski. Svrha istraživanja bila je razviti smjernice za implementaciju koncepta izgradljivosti, prilagođene primjeni kod visokonaponskih postrojenja s ciljem povećanja troškovne i vremenske učinkovitosti projekata izgradnje i rekonstrukcije visokonaponskih postrojenja. Problemu je pristupljeno na strateškoj i detaljnoj razini. Napravljen je pregled troškovno i vremenski značajnih stavki pri izgradnji i rekonstrukciji visokonaponskih postrojenja. Na temelju analize troškovnika identificirani su radovi i stavke kojima se može utjecati na troškove i rokove izvedbe. Dan je pregled rješenja koja treba uzeti u obzir pri izradi tehničke dokumentacije, a kojima se može pojednostavniti izvođenje te pojednostavniti kasnije zahvate u postrojenju. Provedeno je istraživanja među sudionicima u projektima izgradnje elektroenergetskih objekata metodom ankete. Rezultati potvrđuju fragmentaciju na tržištu. Obradom rezultata ankete uočeno je nekoliko značajnih elemenata koji utječu na učinkovitost projekta. Za implementaciju i primjenu koncepta izgradljivosti kod visokonaponskih postrojenja, potrebno je razviti smjernice koncepta izgradljivosti na strateškoj razini, smjernice za implementaciju koncepta izgradljivosti na projektima, prikaz utjecaja pojedine smjernice u ovisnosti o fazi projekta i bazu podataka s iskustvima s prijašnjih projekata. U radu je dan pregled ključnih smjernica za implementaciju koncepta izgradljivosti s napomenama specifičnim za vrstu objekata. Pregled se može koristiti kao vodič za implementaciju koncepta izgradljivosti kod bilo kojeg sudionika u procesu građenja jer su smjernice dane s objašnjenjima koja omogućuju prilagodbu različitim organizacijskim strukturama i primarnoj ulozi sudionika u projektu. Ulaganja u gradnju objekata elektroenergetskog sustava zahtijevaju nezanemariva financijska sredstva, a implementacijom koncepta izgradljivosti moguće je povećati učinkovitost projekta te ostvariti troškovne i vremenske uštede.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
GrađevinarstvoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
082-0822156-2993 - Upravljanje rizikom i promjenama u projektno usmjerenom građevinskom poslovanju (Mladen Radujković, )

Ustanove
Građevinski fakultet, Zagreb