Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 570049

Dva neobjavljena žrtvenika iz Salone


Matijević, Ivan; Kurilić, Anamarija
Dva neobjavljena žrtvenika iz Salone // Opuscula archaeologica, 35 (2011), 135-165 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 570049 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dva neobjavljena žrtvenika iz Salone
(Two Unpublished Altars from Salona)

Autori
Matijević, Ivan ; Kurilić, Anamarija

Izvornik
Opuscula archaeologica (0473-0992) 35 (2011); 135-165

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Salona ; latinska epigrafija ; rimska religija ; ara ; Cerera ; Viktorija ; Venera ; Silvan V() ; Liber
(Salona ; Latin Epigraphy ; Roman religion ; altar (ara) ; Ceres ; Victoria ; Venus ; Silvanus V() ; Liber)

Sažetak
U radu se objavljuju dva posvetna žrtvenika slučajno pronađena u istočnom dijelu Salone 2009. godine. Prvi žrtvenik posvetio je neki Gnej trima božicama, Cereri Augusti, Viktoriji i Veneri Augustama. Velika vrijednost natpisa je u tome što je riječ o prvom Cererinu posvetnom natpisu iz Salone i tek trećem sa prostora cijele provincije Dalmacije. O Viktorijinom kultu u Dalmaciji svjedoče još oskudnije arheološke potvrde: jedan teško oštećen natpis iz Salone možda spominje obnovu njezina hrama, a natpis iz Splitske na Braču posvećen je njoj i nekolicini drugih rimskih božanstava. Posve je drugačije sa potvrdama Venerina kulta u provinciji i njezinu glavnome gradu odakle potječu dva kipa, brojni primjerci sitne brončane plastike i preslice te nekoliko natpisa, od kojih je većina posvećena Veneri Pobjednici. O njezinoj popularnosti govori podatak da je gradski collegium fabrum u kasnocarsko doba kao svoju božansku zaštitnicu uzeo upravo Veneru. Dodatna je važnost ovoga žrtvenika u činjenici da on potvrđuje Cererino štovanje u zajedništvu s nekim drugim božanstvima, u ovom primjeru s Viktorijom i Venerom, što do sada u provinciji Dalmaciji uopće nije epigrafički potvrđeno. Oskudni databilni elementi ukazuju na zaključak da je natpis nastao u 2. st. U neposrednoj blizini Cererina žrtvenika pronađen je još jedan žrtvenik manjih dimenzija čiji natpis nije moguće sa sigurnošću restituirati, ali je vrlo vjerojatno da se na natpisu krije Silvan V() što je njegova osma potvrda u provinciji Dalmaciji. Žrtvenik je posvećen i Uzvišenom Liberu čiji je kult u provinciji Dalmaciji bio jako popularan o čemu govore brojni arheološki dokazi koji su daleko najzastupljeniji u Saloni gdje je štovan kroz organizirano udruženje (convivium). Od izuzetna su značenja arheološki nalazi koji potvrđuju Liberovo obožavanje u zajedništvu sa Silvanom jer neizravno potvrđuju ispravnost restitucije ovdje objavljenog ulomka. Takvih potvrda do sada u u Saloni nije bilo, ali postoje reljefi iz drugih dijelova provincije. Od dedikantova imena sačuvan je samo početni dio gentilicija Iulius što je nedovoljno da bi se moglo reći je li riječ o muškoj ili ženskoj osobi. Prema škrtim databilnim elementima i ovaj bi se ulomak datirati u 2. st. Jasno je da su naravi Silvana i Libera objedinjene u kultnu zajednicu na temelju zajedničkih osobina plodnosti. Upravo na isti način – preko Cerere i Libera, čiji koncepti plodnosti imaju brojne podudarnosti – moguće je povezati oba žrtvenika iz Salone. S obzirom na blizinu pronalaska i srodnost božanstava moguće je da su žrtvenici pripadali istom kultnom ambijentu gdje je svoje mjesto mogla imati i pronađena skulptura orla.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Povijest, Povijest umjetnosti, ArheologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
269-2690754-0763 - Rimskodobne elite u Histriji i Dalmaciji (Anamarija Kurilić, )
269-2690868-0770 - Kult i religija na istočnoj obali Jadrana u rimsko doba (Željko Miletić, )

Ustanove
Sveučilište u Splitu,
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Anamarija Kurilić (autor)

Avatar Url Ivan Matijević (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Matijević, Ivan; Kurilić, Anamarija
Dva neobjavljena žrtvenika iz Salone // Opuscula archaeologica, 35 (2011), 135-165 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Matijević, I. & Kurilić, A. (2011) Dva neobjavljena žrtvenika iz Salone. Opuscula archaeologica, 35, 135-165.
@article{article, year = {2011}, pages = {135-165}, keywords = {Salona, Latin Epigraphy, Roman religion, altar (ara), Ceres, Victoria, Venus, Silvanus V(), Liber}, journal = {Opuscula archaeologica}, volume = {35}, issn = {0473-0992}, title = {Two Unpublished Altars from Salona}, keyword = {Salona, Latin Epigraphy, Roman religion, altar (ara), Ceres, Victoria, Venus, Silvanus V(), Liber} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font