Usporedba hranidbene vrijednosti graška (Pisum sativum L.) sa sojom (Glycine max L.) i njegovo korištenje u hranidbi životinja (CROSBI ID 181829)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Suchý, Pavel ; Mas, Nora ; Straková, Eva ; Šerman, Vlasta ; Jůzl, Radovan ; Večerek, Vladimir ; Herzig, Ivan
hrvatski
Usporedba hranidbene vrijednosti graška (Pisum sativum L.) sa sojom (Glycine max L.) i njegovo korištenje u hranidbi životinja
U radu se na temelju vlastitih istraživanja procjenjuje hranidbena vrijednost jedanaest sorti graška (Pisum sativum L.) ; Zekon, Herold, Sponsor, Hardy, Terno, Baryton, Tudor, Concorde, Proplet, Slovan i Sully. Dobiveni rezultati uspoređuju se s hranidbenom vrijednošću osam sorti soje ; Rita, Tundra, Moravia, Quito, Eirin, Korada, Bohemia i Vision. Kako se u istraživanju procjenjuju bjelančevinasta krmiva u svim navedenim sortama određena je količina sirove bjelančevine a njena kakvoća ocijenjena je prema sastavu esencijalnih aminokiselina. Na temelju dobivenih rezultata izvršena je procjena međusortne varijabilnosti i dat prijedlog za najpogodnije sorte graška s aspekta hranidbe životinja.
grašak; soja; bjelančevine; aminokiseline
nije evidentirano
engleski
Comparison of nutritional value of pea (Pisum sativum L.) with soybean (Glycine max L.) and its use in livestock nutrition
nije evidentirano
pea; soybean; protein; aminoacids
nije evidentirano
Podaci o izdanju
2
2010.
103-111
objavljeno
0023-4850