Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Elaborat valorizacije postojećeg stanja kompleksa OLT-a Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva d.d. (CROSBI ID 770149)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Lončar-Vicković, Sanja ; Stober, Dina Elaborat valorizacije postojećeg stanja kompleksa OLT-a Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva d.d. // Građevinski fakultet Osijek. 2012.

Podaci o odgovornosti

Lončar-Vicković, Sanja ; Stober, Dina

hrvatski

Elaborat valorizacije postojećeg stanja kompleksa OLT-a Osječke ljevaonice željeza i tvornice strojeva d.d.

Industrijska arhitektura 19. i 20. stoljeća predstavljala je progresivnu komponentu u prostornom razvoju gradova, obilježena materijalima i načinom gradnje svog vremena, ali određena funkcionalnošću i tehnologijom proizvodnje. Industrijska arhitektura Osijeka u razdoblju od početka 20. stoljeća do 1945. godine dio je europske moderne arhitekture. U taj kontekst smještaju je osnovna zajednička obilježja: upotreba nosivih konstrukcija od betona, armiranog betona i čelika te funkcionalistički i minimalistički pristup oblikovanju pročelja. Prethodnica moderne u Osijeku bila je zgrada ljevaonice i tokarije OLT-a iz 1913. godine u kojoj se beton i željezo koriste kao primarni materijali. U radu se prikazuje razvoj kompleksa OLT-a s naglaskom na značajne zgrade (pisarnica, ljevaonica, alatnica i vodotoranj) kroz povijesni pregled situacijskih planova i analizu arhitektonskih značajki zgrada. Priloge elaboratu čine fotodokumentacija kompleksa, video snimak kompleksa i arhitektonski snimci detalja pisarnice, ljevaonice i alatnice.

industrijska arhitektura; valorizacija; Osijek; armirano-betonska rešetka

nije evidentirano

engleski

Evaluation of the Iron foundry and Machine factory OLT architectural complex in Osijek 2012

nije evidentirano

industrial architecture; evaluation; Osijek; reinforced concrete grid

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Građevinski fakultet Osijek

2012.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Arhitektura i urbanizam