Prerada i čuvanje voća u kućanstvu (CROSBI ID 770134)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra
hrvatski
Prerada i čuvanje voća u kućanstvu
Voće ima posebnu važnost u zdravoj prehrani zahvaljujući kemijskom sastavu i senzoričkim vrijednostima. Svježi plodovi voća sadrže mnoštvo vitamina, minerala, ugljikohidrata i bjelančevina. Osim navedenih spojeva sadrže i velike količine vode. Zbog tako visokog postotka vode plodovi voća zahtijevaju posebnu pažnju tijekom skladištenja, kako bi očuvale nutritivne i senzoričke karakteristike. Neposredno nakon berbe potrebno je rashladiti ubrano voće iz razloga što se hlađenjem plodova usporava proces zrenja i smanjuje mogućnost pojave pojedinih fizioloških bolesti. Taj proces hlađenja potrebno je provesti u što kraćem periodu od trenutka berbe. Osim skladištenja, voće se može konzervirati i prerađivati na različite načine. Konzerviranje obuhvaća različite procese i postupke kojima je cilj produženje trajnosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Plodovi voća mogu se preraditi u sok, vino, ocat, likere, džem, kompot, kašu, kao i sušiti.
prerada voća; skladištenje voća
nije evidentirano
engleski
Processing and storing of fruit at home
nije evidentirano
fruit processing; storing of fruit
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Gospodarski list
2011.
nije evidentirano
objavljeno