Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Prerada i čuvanje voća u kućanstvu (CROSBI ID 770134)

Druge vrste radova | popularni rad

Voća, Sandra Prerada i čuvanje voća u kućanstvu // Gospodarski list. 2011.

Podaci o odgovornosti

Voća, Sandra

hrvatski

Prerada i čuvanje voća u kućanstvu

Voće ima posebnu važnost u zdravoj prehrani zahvaljujući kemijskom sastavu i senzoričkim vrijednostima. Svježi plodovi voća sadrže mnoštvo vitamina, minerala, ugljikohidrata i bjelančevina. Osim navedenih spojeva sadrže i velike količine vode. Zbog tako visokog postotka vode plodovi voća zahtijevaju posebnu pažnju tijekom skladištenja, kako bi očuvale nutritivne i senzoričke karakteristike. Neposredno nakon berbe potrebno je rashladiti ubrano voće iz razloga što se hlađenjem plodova usporava proces zrenja i smanjuje mogućnost pojave pojedinih fizioloških bolesti. Taj proces hlađenja potrebno je provesti u što kraćem periodu od trenutka berbe. Osim skladištenja, voće se može konzervirati i prerađivati na različite načine. Konzerviranje obuhvaća različite procese i postupke kojima je cilj produženje trajnosti poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Plodovi voća mogu se preraditi u sok, vino, ocat, likere, džem, kompot, kašu, kao i sušiti.

prerada voća; skladištenje voća

nije evidentirano

engleski

Processing and storing of fruit at home

nije evidentirano

fruit processing; storing of fruit

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Gospodarski list

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija