Čimbenici varijabilnosti proizvodnje i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka (CROSBI ID 371200)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Sajko, Matutinović, Lidija
Pavić, Vesna
hrvatski
Čimbenici varijabilnosti proizvodnje i kemijskog sastava ovčjeg mlijeka
Kako se u Dalmaciji u posljednjih nekoliko godina, osim za proizvodnju mesa, ovce sve više uzgajaju radi dobivanja mlijeka koje se koristi u proizvodnji tradicijskih sireva, cilj ovog rada bio je prikazati čimbenike koji utječu na sastav i kakvoću ovčjeg mlijeka. Također, cilj je bio utvrditi prosječne vrijednosti i kretanja vrijednosti parametara: sadržaja mliječne masti, °SH, pH-vrijednosti, gustoće, točke ledišta u zbirnom ovčjem mlijeku prikupljenom s područja Dalmatinske zagore. Tijekom četiri godine prikupljeno je i ispitano 215 zbirnih uzoraka mlijeka dalmatinske pramenke. Utvrđeno je da je godina proizvodnje imala značajan utjecaj (P<0, 05) na sadržaj mliječne masti, °SH, pH i gustoću mlijeka. Sezona je značajno utjecala na sve istraživane parametre, a stadij laktacije imao je značajan utjecaj (P<0, 05) na sadržaj mliječne masti, pH, gustoću te točku ledišta ovčjeg mlijeka.
ovčje mlijeko; sastav i kvaliteta mlijeka; Dalmatinska zagora; godina; sezona; stadij laktacije; dalmatinska pramenka
nije evidentirano
engleski
Factors of variability of production and chemical composition of sheep milk
nije evidentirano
sheep milk; composition and milk quality; Dalmatian hinterland; year; season; stage of lactation; Dalmatian pramenka
nije evidentirano
Podaci o izdanju
35
30.01.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb