Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 569412

Prema novome govoru vjere u katehezi


Razum, Ružica
Prema novome govoru vjere u katehezi // Bogoslovska smotra, 81 (2011), 3; 647-674 (podatak o recenziji nije dostupan, prethodno priopcenje, znanstveni)


Naslov
Prema novome govoru vjere u katehezi
(Toward new discourse of faith in catechesis)

Autori
Razum, Ružica

Izvornik
Bogoslovska smotra (0352-3101) 81 (2011), 3; 647-674

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, prethodno priopcenje, znanstveni

Ključne riječi
Kateheza; novi govor vjere; misijski kontekst; prenošenje vjere; komunikacija vjere; obnova kršćanskih zajednica; samokritika
(Catechesis; new religious speech; missionary context; transmission of faith; religious communication; renewal of the Christian community; self-criticism)

Sažetak
U prvome dijelu ovoga članka riječ je o uzrocima koji izvana utječju na (ne)prihvaćanje govora vjere. Radi se ponajprije o kontekstu u kojem se zamjećuje rascjep između evanđelja i kulture. U drugome se dijelu promišlja o nekim problematičnim vidivoma današnjega govora vjere u katehezi, pri čemu se naglašava kako je jedan od najvažnijih uzroka toga problema činjenica što kateheza još uvijek pretpostavlja kršćansko društvo. U trećem dijelu navode se i obrazlažu tri preduvjeta za stvaranje novoga govora vjere: prihvaćanje promjena koje su se dogodile ; prihvaćanje vlastite odgovornosti ; obnova kršćanskih zajednica. U četvrtom dijelu daju se neka temeljna usmjerenja za promicanje novoga govora vjere u katehezi, a odnose se na pitanja katehetskog sadržaja i metoda rada.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pedagogija, TeologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Katolički bogoslovni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Ružica Razum, (233093)

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Religious and Theological Abstracts