Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Edukacijske radionice „Prepoznavanje, istraživanje i prezentacija arheoloških nalaza – primjer Sv. Marije Velike u Balama“ projekta „IRCLAMA“ Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu (Bale – Galižana, 2008./2009.) (CROSBI ID 181691)

Prilog u časopisu | stručni rad

Maraković, Nikolina ; Basić, Ivan ; Lulić, Josipa Edukacijske radionice „Prepoznavanje, istraživanje i prezentacija arheoloških nalaza – primjer Sv. Marije Velike u Balama“ projekta „IRCLAMA“ Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu (Bale // Hrvatski arheološki godišnjak, 6 (2009), 723-727

Podaci o odgovornosti

Maraković, Nikolina ; Basić, Ivan ; Lulić, Josipa

hrvatski

Edukacijske radionice „Prepoznavanje, istraživanje i prezentacija arheoloških nalaza – primjer Sv. Marije Velike u Balama“ projekta „IRCLAMA“ Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu (Bale – Galižana, 2008./2009.)

Kao dio Edukacijskog programa projekta „IRCLAMA“ MIC-a za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu, u razdoblju od lipnja 2008. do rujna 2009. provedeno je ukupno 6 ciklusa edukacijskih radionica. Aktivnosti Edukacijskog programa bile su zamišljene kao poligon za kreiranje novog, interdisciplinarnog pristupa u razmatranju i rješavanju problema valorizacije, zaštite i eksploatacije kulturne baštine te, osim toga, kao jedno od važnih polazišta za jačanje suradnje s lokalnim i nacionalnim obrazovnim i kulturnim ustanovama, službama zaštite spomenika te s lokalnom samoupravom i turističkom zajednicom. Radionice su bile namijenjene studentima različitih fakulteta i sveučilišta, kao i zaposlenicima u znanstvenim i kulturnim institucijama te gospodarskoj djelatnosti. Temeljna je namjera edukacijske radionice „Prepoznavanje, istraživanje i prezentacija arheoloških nalaza – primjer Sv. Marije Velike u Balama“ bila polaznike radionica na konkretnim primjerima upoznati s metodama različitih struka koje se bave istraživanjem, očuvanjem i prezentacijom kulturne baštine, a ponajprije sa suvremenim metodama terenskog istraživanja i dokumentiranja arhitekure i pokretnih nalaza te s novim metodama u zaštiti spomenika, a u skladu sa zakonskim procedurama RH te propisanim međunarodnim konvencijama. Pri izradi dokumentacije predviđen je grupni, zajednički rad polaznika i voditelja (terenska dokumentacija arheološkog lokaliteta), zatim samostalni radovi polaznika na zadane teme, napokon samostalne i grupne vježbe iz fotografije, arheološkog crtanja i sl. Edukacijska radionica naslovljena „Problemi zaštite, konzervacije i prezentacije spomenika“ održana je od 8. do 16. listopada 2008. Osnovni je cilj radionice bio upoznavanje polaznika s nekim od općih problema zaštite spomenika, s posebnim osvrtom na principe konzervacije povijesnih jezgri i konzervacije arhitekture. U sklopu niza tematskih cjelina polaznici su upoznati s procesom valorizacije spomenika, koji je nužan za njegovu ispravnu konzervaciju i revitalizaciju, zatim sa specifičnostima zaštitnih arheoloških radova te problemima zaštite, konzervacije i prezentacije arheoloških nalaza unutar građevina u funkciji, osobito unutar zaštićenih spomeničkih cjelina. Konačno su polaznici upoznati i sa načinima prezentacije pokretne i nepokretne baštine u vidu lokalne zbirke i uređenog arheološkog lokaliteta. Radionica naslovljena „Arheologija kao znanstvena disciplina – metodologija istraživanja, dokumentiranja i eksploatacija spoznaja“ održana je na položaju crkve sv. Maura pored Galižane od 30. svibnja do 7. lipnja 2009. Bila je zamišljena kao kombinacija rada na lokalitetu, teorijskih predavanja i rada na informatičkoj obradi prikupljene dokumentacije. Cilj radionice bio je upoznati sudionike s osnovnim principima arheoloških metoda istraživanja, dokumentiranja i obrade nepokretnih arheoloških nalaza, poseban naglasak stavljajući na suvremene metode analize zidova sačuvanih u elevaciji.

edukacijske radionice; MIC za kasnu antiku i srednji vijek; Sveučilište u Zagrebu; projekt IRCLAMA; Bale; Galižana

Tiskano 2011.

engleski

Educational workshops “The Identification, Investigation and Presentation of Archaeological Finds – the Example of St Mary the Great in Bale” part of the educational programme of the IRCLAMA project, the International Research Centre for Late Antiquity and the Middle Ages of Zagreb University (Bale-Galižana, 2008/2009)

nije evidentirano

educational workshops; IRC for Late Antiquity and Middle Ages; University of Zagreb; IRCLAMA project; Bale; Galižana

nije evidentirano

Podaci o izdanju

6

2009.

723-727

objavljeno

1845-8408

Povezanost rada

Povijest umjetnosti