Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Populacijska dinamika enterokoka u Istraskom siru (CROSBI ID 371167)

Ocjenski rad | diplomski rad

Špoljar, Martina Populacijska dinamika enterokoka u Istraskom siru / Mrkonjić Fuka, Mirna (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Špoljar, Martina

Mrkonjić Fuka, Mirna

hrvatski

Populacijska dinamika enterokoka u Istraskom siru

Bakterije mliječne kiseline predmet su brojnih istraživanja obzirom na njihovu značajnu ulogu u fermentacijama komercijalno važnih mliječnih proizvoda. Istarski sir proizvodi se od nepasteriziranog ovčjeg mlijeka bez dodavanja starter kultura. Njegova specifična organoleptička svojstva ovise o metaboličkoj aktivnosti autohtonih populacija bakterija mliječne kiseline (BMK). Unutar skupine BMK značajno mjesto zauzimaju bakterije roda Enterococcus. Cilj ovog rada je utvrditi brojnost enterokoka u uzorcima sira nakon 30, 60 i 90 dana zrenja koji su prikupljeni sa obiteljsko- poljoprivrednoga gospodarstva (G6) na području Istre, te ih karakterizirati fiziološkim i molekularno-mikrobiološkim metodama. Brojnost enterokoka kretala se u rasponu od 6.19 log CFU/g do 6.94 log CFU/g zrelog sira. Izabrani izolati potvrđeni su kao Gram pozitivni, katalaza negativni koki koji su dalje pročišćeni do monokultura. Primjenom osnovne PCR metode potvrđena je identifikacija na razini roda. Svi analizirani izolati pripadaju bakterijama roda Enterococcus što ukazuje na visoku selektivnost CATC selektivne podloge korištene za izolaciju enterokoka. Prije PCR analize na razini vrste izvršena je RAPD analiza kojom je broj izolata grupiran u 9 različitih skupina.Svi reprezentativni predstavnici 9 grupa pripadaju vrsti E. faecalis.

Istarski sir; Enterococcus sp.; PCR; RAPD

nije evidentirano

engleski

Dynamic of enterococcal population in Istrian cheese

nije evidentirano

Istrian cheese; Enterococcus sp.; PCR; RAPD

nije evidentirano

Podaci o izdanju

31

19.09.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija