Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fenotipska karakterizacija sojeva Rhizobium leguminosarum bv. trifolii (CROSBI ID 371153)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Chiomento, Đurđica Fenotipska karakterizacija sojeva Rhizobium leguminosarum bv. trifolii / Blažinkov, Mihaela (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2010

Podaci o odgovornosti

Chiomento, Đurđica

Blažinkov, Mihaela

hrvatski

Fenotipska karakterizacija sojeva Rhizobium leguminosarum bv. trifolii

Dušik je glavni limitirajući element, a zbog ekonomske neisplativosti i ekološke neprihvatljivosti obilne upotrebe mineralnih dušičnih gnojiva, potrebno je naći alternativne izvore dušika. Simbiozni odnos između kvržičnih bakterija R.leguminosarum bv. trifolii i crvene djeteline Trifolium pratense L. omogućuje značajan unos biološki vezanog dušika u tlo. Navedeni simbiozni odnos nastoji se u poljoprivrednoj praksi intenzivirati putem agrotehničke mjere predsjetvene bakterizacije djeteline. Bitan preduvjet za uspjeh predsjetvene bakterizacije crvene djeteline je selekcija najkvalitetnijih sojeva R.leguminosarum bv. trifolii koji su visoko učinkoviti i imaju sposobnost adaptacije na određene ekološke uvijete. U svrhu selekcije najprikladnijih sojeva potrebno je poznavati njihova fenotipska i genotipska svojstva. Cilj ovih israživaja je procjeniti rast tj. svojstva šest autohtonih sojeva i četri referentna soja Rhizobium leguminosarum bv. trifolii na povišenim koncentracijama soli, temperaturama i pH vrijednostima te njihovu sposobnost usvajanja različitih izvora šećera. Rezultatima istraživanja potvrđeno je da se ispitivani sojevi razlikuju u iskorištavanju šećera. Pojedini sojevi pokazali su rast na glukozi, fruktozi, saharozi, maltozi, laktozi, ksilozi, galaktozi, a nepovoljan izvor ugljika za skoro sojeve su ugljikohidrati arabinoza i rafinaza-pentahidrat. U pogledu utjecaja reakcije sredine, utvrđeno je da ispitivani sojevi ne rastu na jako kiselom mediju od pH 4, 5., a dobar rast skoro svi sojevi imaju u blago lužnatoj sredini pri pH 8 i blago kiseloj sredini pri pH 5, 5 . Utvrđena je znatna osjetljivost ispitivanih sojeva R. leguminosarum bv. trifolii na povišen sadržaj soli kao i povišenih temperatura. Većina ispitivanih autohtonih i referentnih sojeva nije rasla na povišenim koncentracijama soli od 1%, 1, 5% i 2% NaCl kao ni na temperaturama rasta od 37 °C i 42 °C.

simbiozna fiksacija dušika; sojevi Rhizobium leguminosarum bv. trifolii; crvena djetelina; fenotipska karakterizacija sojeva

nije evidentirano

engleski

Phenotypic characterization of Rhizobium leguminosarum bv. trifolii strains

nije evidentirano

symbiotic nitrogen fixation; Rhizobium leguminosarum bv. trifolii strains; red clover; phenotypic characterization of strains

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21

23.07.2010.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)