Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 569153

Fenotipska karakterizacija sojeva Rhizobium leguminosarum bv. trifolii


Chiomento, Đurđica
Fenotipska karakterizacija sojeva Rhizobium leguminosarum bv. trifolii 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Fenotipska karakterizacija sojeva Rhizobium leguminosarum bv. trifolii
(Phenotypic characterization of Rhizobium leguminosarum bv. trifolii strains)

Autori
Chiomento, Đurđica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.07

Godina
2010

Stranica
21

Mentor
Blažinkov, Mihaela

Ključne riječi
Simbiozna fiksacija dušika; sojevi Rhizobium leguminosarum bv. trifolii; crvena djetelina; fenotipska karakterizacija sojeva
(Symbiotic nitrogen fixation; Rhizobium leguminosarum bv. trifolii strains; red clover; phenotypic characterization of strains)

Sažetak
Dušik je glavni limitirajući element, a zbog ekonomske neisplativosti i ekološke neprihvatljivosti obilne upotrebe mineralnih dušičnih gnojiva, potrebno je naći alternativne izvore dušika. Simbiozni odnos između kvržičnih bakterija R.leguminosarum bv. trifolii i crvene djeteline Trifolium pratense L. omogućuje značajan unos biološki vezanog dušika u tlo. Navedeni simbiozni odnos nastoji se u poljoprivrednoj praksi intenzivirati putem agrotehničke mjere predsjetvene bakterizacije djeteline. Bitan preduvjet za uspjeh predsjetvene bakterizacije crvene djeteline je selekcija najkvalitetnijih sojeva R.leguminosarum bv. trifolii koji su visoko učinkoviti i imaju sposobnost adaptacije na određene ekološke uvijete. U svrhu selekcije najprikladnijih sojeva potrebno je poznavati njihova fenotipska i genotipska svojstva. Cilj ovih israživaja je procjeniti rast tj. svojstva šest autohtonih sojeva i četri referentna soja Rhizobium leguminosarum bv. trifolii na povišenim koncentracijama soli, temperaturama i pH vrijednostima te njihovu sposobnost usvajanja različitih izvora šećera. Rezultatima istraživanja potvrđeno je da se ispitivani sojevi razlikuju u iskorištavanju šećera. Pojedini sojevi pokazali su rast na glukozi, fruktozi, saharozi, maltozi, laktozi, ksilozi, galaktozi, a nepovoljan izvor ugljika za skoro sojeve su ugljikohidrati arabinoza i rafinaza-pentahidrat. U pogledu utjecaja reakcije sredine, utvrđeno je da ispitivani sojevi ne rastu na jako kiselom mediju od pH 4, 5., a dobar rast skoro svi sojevi imaju u blago lužnatoj sredini pri pH 8 i blago kiseloj sredini pri pH 5, 5 . Utvrđena je znatna osjetljivost ispitivanih sojeva R. leguminosarum bv. trifolii na povišen sadržaj soli kao i povišenih temperatura. Većina ispitivanih autohtonih i referentnih sojeva nije rasla na povišenim koncentracijama soli od 1%, 1, 5% i 2% NaCl kao ni na temperaturama rasta od 37 °C i 42 °C.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1780692-0558 - Korisne mikrobne zajednice u održivom uzgoju leguminoza (Sanja Sikora, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb