Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 569149

Fiziološka karakterizacija autohtonih sojeva Sinorhizobium meliloti


Jantol, Ivana
Fiziološka karakterizacija autohtonih sojeva Sinorhizobium meliloti 2010., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Fiziološka karakterizacija autohtonih sojeva Sinorhizobium meliloti
(Physiological characterisation of indigenous Sinorhizobium meliloti strains)

Autori
Jantol, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.07

Godina
2010

Stranica
24

Mentor
Blažinkov, Mihaela

Ključne riječi
Simbiozna fiksacija dušika; autohtoni sojevi S. meliloti; lucerna;; fiziološka karakterizacija sojeva
(Symbiotic nitrogen fixation; indigenous S. meliloti strains; alfalfa; physiological characterization)

Sažetak
Kvržične bakterije vrste Sinorhizobium meliloti uspostavljaju obostrano koristan odnos s jednom od najznačajnijih krmnih mahunarki – lucernom. Rezultat simbioze je nastajanje kvržica na korijenu lucerne u kojima se odvija proces simbiozne fiksacije dušika. U današnje vrijeme sve je veći naglasak na iskorištavanje ovog prirodnog procesa te se prilikom uzgoja lucerne preporuča agrotehnička mjera predsjetvene bakterizacije. Značaj ove mjere je da se na sjeme lucerne nanose selekcionirani visokoučinkoviti sojevi S. meliloti koji noduliraju korijen lucerne i usvajaju količine atmosferskog dušika da u potpunosti mogu zadovoljiti potrebe biljke za dušičnim hranjivom. Poznato je kako se sojevi simbioznih fiksatora dušika značajno razlikuju u fenotipskim karakteristikama te da navedena svojstva značajno utječu na njihovu simbioznu učinkovitosti, kompetitivnot, infektivnost, a time i na uspjeh predsjetvene bakterizacije. Poznavanjem navedenih svojstava bitno je kod odabira soja za predsjetvenu bakterizaciju kako bi se primjenili visoko učinkoviti sojevi S. meliloti koji su istovremeno prilagođeni na ekološke uvjete u tlu. Cilj ovih istraživanja je utvrditi fiziološke karakteristike jedanaest autohtonih sojeva S. meliloti koji su izolirani iz tla s područja Križevaca. U ovom istraživanju dokazano je da se sojevi značajno razlikuju u iskorištavanju različitih izvora ugljikohidrata te da za rast mogu koristiti i neke druge šećere pored manitola kao što su glukoza, saharoza i maltoza. Korišteni sojevi dobo toleriraju povišene temperature, jer je utvrđen rast svih ispitanih sojeva na temperaturi 37°C i djelomičan rast skoro svih sojeva pri temperaturi 42°C. Utvrđena je bolja mogućnost rasta na blago kiselom i lužnatom mediju dok kiseli medij ograničava rast korištenih sojeva ili ga u potpunosti inhibira. Provedenim istraživanjem dokazano je da svi sojevi mogu rasti na koncentracijama NaCl –a koje su znatno više od optimalnih vrijednosti. Na 0.5 % koncentraciji NaCl – a svi sojevi su pokazali dobar rast kao i velika većina sojeva na koncentraciji 1%. Višestruko uvećane koncentracije soli od 2% i 3 % NaCl –a utjecale su na rast većine sojeva te je njihov rast bio slab odnosno djelomičan .

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
178-1780692-0558 - Korisne mikrobne zajednice u održivom uzgoju leguminoza (Sanja Sikora, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb