Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 568898

Primjena intersektorske suradnje u razvoju programa prevencije poremećaja uzrokovanih prekomjernim pijenjem alkohola


Gazdek, Davorka; Vadla, Draženka
Primjena intersektorske suradnje u razvoju programa prevencije poremećaja uzrokovanih prekomjernim pijenjem alkohola // Knjiga sažetaka - 2. hrvatski kongres preventivne medicine i unaprjeđenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem / Šogorić S ; Štimac D (ur.).
Zagreb, 2010. str. 83-84 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 568898 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena intersektorske suradnje u razvoju programa prevencije poremećaja uzrokovanih prekomjernim pijenjem alkohola
(Intesectoral collaboration in developing programs to prevent disorders caused by excessive drinking of alcohol)

Autori
Gazdek, Davorka ; Vadla, Draženka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka - 2. hrvatski kongres preventivne medicine i unaprjeđenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem / Šogorić S ; Štimac D - Zagreb, 2010, 83-84

Skup
2. hrvatski kongres preventivne medicine i unaprjeđenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.-16.10.2010

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
alkohol; liječenje; intersektorka suradnja; Koprivničko-križevačka županija
(alcohol; treatment; intersectoral collaboration; Koprivnica-krizevci County)

Sažetak
Uvod Koprivničko-križevačka županija je u lipnju 2008. donijela Odluku o prihvaćanju politike zdravlja putem programa „Zdrave županije“. U ožujku 2009. donijeta je Slika zdravlja i Strateški okvir plana za zdravlje Koprivničko-križevačke županije. Od pet prioritetnih problema, ovisnosti (prvenstveno alkohol) su iskazane kao drugi vodeći problem. Povrh toga kao rezultat sveobuhvatne politike grada Koprivnice, u sklopu Programa za prevenciju grada Koprivnice, kao najvažniji je problem istaknuto pijenje i opijanje mladih. Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije osmislio je dva programa koji bi se provodili intersektorskom suradnjom Policijske uprave Koprivnica, Centra za socijalnu skrb Koprivnica, Prekršajnog suda Koprivnica, te Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici. To su: Savjetovalište za mlade (14-21 godinu) i Savjetovalište za odrasle (starije od 21 godine) s problemom prekomjernog pijenja alkohola. Programi su kao pilot programi testirani od travnja do prosinca 2009., s ciljem stvaranja prikladnog modela rješavanja poremećaja uzrokovanih prekomjernim pijenjem alkohola primjenom intersektorske suradnje na razini lokalne zajednice. Ispitanici i metode Ispitanici su bili mladi (14-21 godinu) te odrasli (stariji od 21 godine) koji su bili upućeni u Centar od mjerodavnih institucija zbog problema povezanih s alkoholom u razdoblju od 1. travnja do 31. prosinca 2009. Za prikaz podataka korištene su deskriptivne statističke metode. Rezultati Od ukupno 18 mladih osoba, sve su bile muškog spola te u dobi 14-18 godina. Svi su nađeni u prekršaju od strane policije. Savjetovalište im je, uglavnom, preporučio Centar za socijalnu skrb. Samo jedna osoba je upućena od Općinskog državnog odvjetništva. Individualno savjetovališni dio programa koji traje tri mjeseca ili 10 dolazaka uspješno je završilo devetero mladih ljudi (50%), četvero (22%) je odustalo tijekom provođenja tretmana, petero (28%) nije prihvatilo tretman. Od ukupno 13 osoba starijih od 21 godine, sve su bile muškog spola te u dobi 26-54 godina. U svim slučajevima je intervenirala policija. Liječenje im je preporučeno od strane Prekršajnog Suda u Koprivnici. Samo u jednom slučaju je pacijent bio upućen od liječnika opće prakse. Tromjesečni individualno savjetovališni dio programa uspješno je završilo sedam osoba (54%). Jedna osoba je završila tromjesečni program, iako nije uspjela uspostaviti apstinenciju. Pet osoba (38%) je odustalo tijekom provođenja programa. Zaključak Savjetovalište je dobro prihvaćeno kako od strane partnera tako i pacijenata. Kao model se pokazao dovoljno efikasnim u rješavanju problema povezanih s prekomjernim pijenjem alkohola te je implementiran u zajednicu kao još jedan model prevencije poremećaja uzrokovanih prekomjernim pijenjem alkohola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Draženka Vadla (autor)

Avatar Url Davorka Gazdek (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Gazdek, Davorka; Vadla, Draženka
Primjena intersektorske suradnje u razvoju programa prevencije poremećaja uzrokovanih prekomjernim pijenjem alkohola // Knjiga sažetaka - 2. hrvatski kongres preventivne medicine i unaprjeđenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem / Šogorić S ; Štimac D (ur.).
Zagreb, 2010. str. 83-84 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Gazdek, D. & Vadla, D. (2010) Primjena intersektorske suradnje u razvoju programa prevencije poremećaja uzrokovanih prekomjernim pijenjem alkohola. U: Šogorić S & Štimac D (ur.)Knjiga sažetaka - 2. hrvatski kongres preventivne medicine i unaprjeđenja zdravlja s međunarodnim sudjelovanjem.
@article{article, year = {2010}, pages = {83-84}, keywords = {alcohol, treatment, intersectoral collaboration, Koprivnica-krizevci County}, title = {Intesectoral collaboration in developing programs to prevent disorders caused by excessive drinking of alcohol}, keyword = {alcohol, treatment, intersectoral collaboration, Koprivnica-krizevci County}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font