Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 568775

Udio ovisnosti u etiologiji kriminalnog ponašanja osuđenih osoba opserviranih u Centru za psihosocijalnu dijagnostiku


Šarić, Jandre; Stipetić, Krunoslav; Raboteg-Šarić, Zora
Udio ovisnosti u etiologiji kriminalnog ponašanja osuđenih osoba opserviranih u Centru za psihosocijalnu dijagnostiku // Hrvatski časopis za kriminologiju i penologiju, 9 (1995), 1-2; 1-18 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Udio ovisnosti u etiologiji kriminalnog ponašanja osuđenih osoba opserviranih u Centru za psihosocijalnu dijagnostiku
(The share of drug addiction in the etiology of criminal behaviour of sentenced persons that were observed in the Center for Psychosocial Diagnostics)

Autori
Šarić, Jandre ; Stipetić, Krunoslav ; Raboteg-Šarić, Zora

Izvornik
Hrvatski časopis za kriminologiju i penologiju (1330-7037) 9 (1995), 1-2; 1-18

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Ovisnost o drogi; kriminalno ponašanje; osuđenici; penološki tretman
(Drug addiction; criminal behavior; convicted persons; penology treatment)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi u kolikoj mjeri je ovisnost o opojnim drogama povezana s kriminalnom djelatnošću osuđenih osoba, te analizirati okolnosti koje prethode uzimanju droge i kriminalnoj djelatnosti. Istraživanje je obuhvatilo 263 osobe muškog spola, osuđene na kaznu zatvora, koje su u razdoblju od 1991. do kraja 1994. godine bile na dijagnostičkoj obradi u Centru za psihosocijalnu dijagnostiku. Uspoređena je skupina osuđenika ovisnih o drogama (N=136) s kontrolnom skupinom osuđenika (N=127) s obzirom na obiteljske prilike i radni status u vrijeme dolaska na izdržavanje kazne, raniju osuđivanost, mjesto iz kojeg dolaze, psihološki profil i motivacijsku strukturu, te okolnosti u kojima su počinili kazneno djelo. Nisu nađene statistički značajne razlike između ovisnika i drugih osuđenika s obzirom na obiteljske i odgojne prilike u kojima su rasli. Ovisnici imaju veću formalnu naobrazbu, a zatvorenici koji nisu ovisnici u prosjeku veći radni staž i razvijenije radne navike. Ovisnici su češće neoženjeni, imaju manji broj djece i češće žive zajedno s roditeljima. Ovisnici također imaju razvijenije intelektualne sposobnosti, bolju opću informiranost i opću kulturu. S druge strane, osuđene osobe ovisne o opojnim drogama pokazuju učestalije i teže poremećaje na području ličnosti nego drugi zatvorenici i češće čine kaznena djela u frustrirajućim okolnostima. Od ukupnog broja osuđenih ovisnika 95% je ovisno o heroinu, a oko 50% njih već je ranije bilo obuhvaćeno tzv. metadonskim programom. Čak 43% osuđenih ovisnika dolazi na izdržavanje kazne sa splitskog područja. Potaknuti porastom broja ovisnika u penalnom sustavu i nedostacima postojećeg penološkog tretmana, autori ukazuju na potrebu diferenciranog pristupa u kaznenom postupku, stvaranju mogućnosti izricanja alternativne sankcije promjenom zakona i rješavanja ovih problema u sklopu Prijedloga nacionalne strategije suzbijanja zlouporabe droga u Hrvatskoj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb