Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 568756

Atribucije o uzorku nečije nevolje – efekti na altruistično ponašanje


Raboteg-Šarić, Zora
Atribucije o uzorku nečije nevolje – efekti na altruistično ponašanje // Dani psihologije '85 - Zbornik radova / Manenica, Ilija (ur.).
Zadar: Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet, 1986. str. 275-283 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Atribucije o uzorku nečije nevolje – efekti na altruistično ponašanje
(Distress attributions – effects on altruistic behaviour)

Autori
Raboteg-Šarić, Zora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Dani psihologije '85 - Zbornik radova / Manenica, Ilija - Zadar : Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet, 1986, 275-283

Skup
V Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 1985

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kauzalne atribucije; empatija; altruizam; pomaganje
(Causal attributions; empathy; altruism; helping behaviour)

Sažetak
Ispitivani su efekti različite empatičke usmjerenosti ispitanika i atribucije kontrolabilnosti uzroka nevolje na spremnost pružanja pomoći drugima. Situacija starije osobe kojoj treba pomoć prezentirana je ispitanicima pismeno u obliku intervjua, pri čemu je uzrok nevolje prikazan kao kontrolabilan ili nekontrolabilan. Ispitanici (N=96) su dobili upute da se pokušaju uživjeti s osobom u nevolji ili da se usmjere na formalnu stranu razgovora. Prikupljeni su podaci o emocionalnim doživljajima ispitanika i percepciji težine situacije osobe u nevolji. Upotrebljene su dvije mjere altruizma: procjene spremnosti pružanja pomoći i prijava za sudjelovanje u dobrotvornoj akciji pomaganja starijim i nemoćnim osobama. Rezultati su pokazali da je manipulacija uputama za izazivanje različite empatičke usmjerenosti neuspješna, te da ove upute nemaju nikakvog efekta na emocionalne doživljaje i na pomaganje. Dobivene su značajne razlike na mjerama pomaganja među situacijama koje izazivaju različite kauzalne atribucije. Ispitanici su u većoj mjeri spremni pomoći starijoj osobi u situaciji kad je uzrok nevolje nekontrolabilan, a ti se efekti generaliziraju i na spremnost sudjelovanja u akciji pomaganja drugim sličnim osobama. Manipulacija kauzalnim atribucijama pokazala je značajne efekte i na empatičke emocionalne doživljaje i procjene stupnja potrebe osobe u nevolji. Dobiveni podaci su samo djelomično u skladu s postavkama Weinerove atribucijske analize pomaganja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zora Raboteg-Šarić, (99796)