Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 568710

Spolno sazrijevanje, odnosi sa značajnim osobama i neki aspekti socijalnog ponašanja adolescentica


Lacković-Grgin, Katica; Raboteg-Šarić, Zora
Spolno sazrijevanje, odnosi sa značajnim osobama i neki aspekti socijalnog ponašanja adolescentica // Dani psihologije '87 - Zbornik radova / Grgin, Tomislav (ur.).
Zadar: Filozofski fakultet, Odsjek za psihologiju, 1987. str. 85-90 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Spolno sazrijevanje, odnosi sa značajnim osobama i neki aspekti socijalnog ponašanja adolescentica
(The sexual development, relationships with important persons and some aspects of social behaviour among adolescent girls)

Autori
Lacković-Grgin, Katica ; Raboteg-Šarić, Zora

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Dani psihologije '87 - Zbornik radova / Grgin, Tomislav - Zadar : Filozofski fakultet, Odsjek za psihologiju, 1987, 85-90

Skup
VI Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 1987

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Spolno sazrijevanje; odnosi s roditeljima; odnosi s prijateljima; devijantno ponašanje
(Sexual development; relationships with parents; relationships with friends; deviant behaviour)

Sažetak
S 222 adolescentice iz osmih razreda osnovne škole, prosječne dobi 14 godina i 2 mjeseca, iz Zadra, Šibenika i Splita provedeno je ispitivanje da bi se utvrdilo kakvi su efekti vremena njihova spolnog sazrijevanja i tipa odnosa sa značajnim osobama na devijantno ponašanje adolescentica. Konstruiran je upitnik za utvrđivanje vremena spolnog sazrijevanja, te za utvrđivanje prekršaja, a pomoću Younissove skale ispitani su odnosi s majkom, ocem i najboljom prijateljicom. Rezultati pokazuju da, suprotno nekim stranim istraživanjima, vrijeme spolnog sazrijevanja nema efekta na kršenje normi i pravila ponašanja (devijantno ponašanje). Isto tako nije značajna ni interakcija vremena spolnog sazrijevanja i kontrole, odnosno intimnosti u odnosu sa značajnim osobama. Značajnim se pokazao jedino efekt intimnosti u odnosu s prijateljicom, u smislu što je intimnost s prijateljicom viša, viši su i prekršaji. Iskazala se i tendencija značajnog efekta intimnosti s majkom i ocem, u smislu što je intimnost s roditeljima viša, prekršaji su niži.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb,
Sveučilište u Zadru