Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 568374

Hrvatska i Europska unija : Prednosti i izazovi članstva


Hrvatska i Europska unija : Prednosti i izazovi članstva, Zagreb: Institut za međunarodne odnose (IMO), 2012 (prirucnik)


Naslov
Hrvatska i Europska unija : Prednosti i izazovi članstva
(Croatia and the European Union : Membership Advantages and Challenges”)

Urednik/ci
Tišma, Sanja ; Samardžija, Višnja ; Jurlin, Krešimir

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, prirucnik, strucna

Izdavač
Institut za međunarodne odnose (IMO)

Grad
Zagreb

Godina
2012

Stranica
178

ISBN
978-953-6096-59-6

Ključne riječi
Hrvatska; Europska unija; prednosti; izazovi članstva
(Croatia; European Union; membership advantages; membership challenges)

Sažetak
Prije donošenja dalekosežne i za Hrvatsku važne odluke o ulasku u Europsku uniju, građani trebaju sagledati cjelovitu sliku i razmotriti pozitivne učinke članstva kao i izazove koje donosi. Ova knjiga nastoji sažeto obrazložiti ključne učinke integriranja na područjima koja izravno utječu na život građana. Uz pregovaračka poglavlja, obrađuju se i ostala pitanja koja utječju na njihov svakodnevni život i rad. Cilj knjige je obrazložiti učinke članstva u EU-u kako bi se građanima omogućilo donošenje informirane odluke za ili protiv članstva. Što građani, poduzetnici i država u cjelini dobivaju ulaskom u EU, a što su eventualni nedostaci članstva? Ukratko, članstvo donosi brojne prilike, ali i izazove na koje Hrvatska mora biti spremna. Uspješnost članstva ovisi ponajprije o spremnosti kako bi se što bolje iskoristile prilike i umanjile opasnosti u svakom pojedinom području ili sektoru. Članstvo otvara velike mogućnosti onima koji imaju ideje, znanje, inovativnost i sposobnosti, ali može predstavljati prijetnju za one koji neće biti spremni uložiti napore i prilagoditi se novim okolonstima konkurentskog poslovanja u širem europskom okviru. Usklađenost s pravnom stečevinom i izgradnja institucija kompatibilnih sa sustavom EU-a nose velike troškove, no oni su uvelike uvjetovani završetkom gospodarske tranzicije i sufinancirani sredstvima iz fondova EU-a, pa ih treba i razmatrati u tom kontekstu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
017-0171682-0891 - Upravljanje prirodnim i ljudskim resursima –regionalni razvoj i očuvanje okoliša (Sanja Tišma, )
017-0171682-1286 - Lisabonska strategija - katalizator reformi u EU i Hrvatskoj (Višnja Samardžija, )
017-0171682-1288 - Međunarodni aspekti konkurentnosti, restrukturiranja i poduzetništva u RH (Nevenka Čučković, )

Ustanove
Institut za razvoj i međunarodne odnose

Profili:

Avatar Url Krešimir Jurlin (autor)

Avatar Url Višnja Samardžija (autor)

Avatar Url Sanja Tišma (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Hrvatska i Europska unija : Prednosti i izazovi članstva, Zagreb: Institut za međunarodne odnose (IMO), 2012 (prirucnik)
Tišma, S., Samardžija, V. & Jurlin, K. (ur.) (2012) Hrvatska i Europska unija : Prednosti i izazovi članstva. Zagreb, Institut za međunarodne odnose (IMO).
@book{book, collectioneditor = {Butkovi\'{c}, Hrvoje}, year = {2012}, pages = {178}, keywords = {Croatia, European Union, membership advantages, membership challenges}, isbn = {978-953-6096-59-6}, title = {Croatia and the European Union : Membership Advantages and Challenges”}, keyword = {Croatia, European Union, membership advantages, membership challenges}, publisher = {Institut za me\djunarodne odnose (IMO)}, publisherplace = {Zagreb} }