Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Projekt nadogradnje sustava ventilacije generatora HE Dubrava i HE Čakovec (CROSBI ID 770077)

Druge vrste radova | ostalo

Sumina, Damir ; Maljković, Zlatko ; Gašparac, Ivan ; Erceg, Igor ; Vražić, Mario ; Ileš, Šandor Projekt nadogradnje sustava ventilacije generatora HE Dubrava i HE Čakovec // FER-ZESA. 2011.

Podaci o odgovornosti

Sumina, Damir ; Maljković, Zlatko ; Gašparac, Ivan ; Erceg, Igor ; Vražić, Mario ; Ileš, Šandor

hrvatski

Projekt nadogradnje sustava ventilacije generatora HE Dubrava i HE Čakovec

Hidroelektrana Čakovec i hidroelektrana Dubrava su derivacijske elektrane za proizvodnju električne energije s po 2 cijevna generatora nazivne snage 42 MVA. U novim uvjetima vođenja pogona cijevni agregati se koriste za osiguravanje snage kod vršnog opterećenja, a cijevni agregati su predviđeni za protočni rad. Posljedica toga su česte promjene snage i veliki broj uključenja i isključenja agregata (oko 200 godišnje po agregatu) što je posebno problematično kod cijevnih agregata zbog njihove specifične izvedbe i ograničenja koja proizlaze iz takve konstrukcije. S obzirom da su cijevni agregati potopljeni u protočnom traktu, voda za hlađenje uzrokuje ubrzano hlađenje, što dovodi do naglih promjena temperatura, a time i do velikih temperaturnih naprezanja. Nagle temperaturne promjene imaju za posljedicu probleme u eksploataciji i održavanju te znatno doprinose pojavi kvarova. Sustav ventilacije generatora je izveden ventilacijom zraka kroz namote i kanale magnetskog paketa (slika u prilogu 10). Ventilacijom se odvodi toplina stvorena gubicima te se štiti izolacija namota generatora što može utjecati i na poboljšanje stupnja korisnosti generatora. Sustav ventilacije je izveden s dva ventilatora po generatoru, a ventilatori su pogonjeni asinkronim kaveznim motorima nazivne snage 55 kW. Motori su direktno spojeni na mrežu. Jedan od motora se pokreće spojem zvijezda-trokut, a drugi motor preko soft-startera tako da je smanjena struja pri pokretanju i mehaničko naprezanje pogona kod pokretanja. Ovakvom izvedbom sustava ventilacije moguće je ostvariti dvije brzine ventilacije zraka kroz generator: s uključenim jednim ventilatorom ili s uključena oba ventilatora. Na taj način dolazi do stalnih oscilacija temperature generatora koje su izazvane promjenama radne snage te uključenjem i isključenjem drugog ventilatora.

ventilacijski sustav; sinkroni generator

nije evidentirano

engleski

Project of ventilation system upgrade for synchronous generators in HPP Dubrana and HPP Cakovec

nije evidentirano

ventilation system; synchronous generator

nije evidentirano

Podaci o izdanju

FER-ZESA

2011.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Elektrotehnika