Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 567840

Suradnja roditelja i škole u Hrvatskoj: sličnosti i razlike urbanih i ruralnih sredina


Miljević-Riđički, Renata; Pahić, Tea; Vizek Vidović, Vlasta
Suradnja roditelja i škole u Hrvatskoj: sličnosti i razlike urbanih i ruralnih sredina // Sociologija i prostor - Časopis za istraživanja prostornoga i sociokulturnog razvoja, 49 (2011), 165-184 doi:10.5673/sip.49.2.3. (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 567840 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Suradnja roditelja i škole u Hrvatskoj: sličnosti i razlike urbanih i ruralnih sredina
(Parents and School Cooperation in Croatia: Similarities and Differences in Urban and Rural Settings)

Autori
Miljević-Riđički, Renata ; Pahić, Tea ; Vizek Vidović, Vlasta

Izvornik
Sociologija i prostor - Časopis za istraživanja prostornoga i sociokulturnog razvoja (1846-5226) 49 (2011); 165-184

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
suradnja roditelja i škole; urbana i ruralna područja; tradicionalni pristup; partnerski pristup
(urban/rural schools; parental involvement in education; parental orientation toward cooperation with school)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je provjeriti razlikuju li se roditeljske procjene suradnje i zadovoljstva vlastitom uključenosti u život škole iz urbano/ruralne perspektive. Rad je dio većeg, međunarodnog istraživanja koji se bavi participacijom roditelja u životu škole. Uzorak se sastoji od 1052 roditelja djece od drugog do osmog razreda iz 30 osnovnih škola u Hrvatskoj. 16 škola nalazi se u urbanim, a 14 škola u ruralnim područjima. 562 ili 53, 4% roditelja je iz urbanih sredina, a 490 ili 46, 6% roditelja je iz ruralnih sredina. Rezultati pokazuju da roditelji općenito nastavu i izvannastavne aktivnosti procjenjuju isključivo zaduženjem škole, što ukazuje na tradicionalan pristup suradnji roditelja i škole. Međutim, odgoj djeteta i njegovo zadovoljstvo školom vide kao zajedničku odgovornost škole i roditelja, što ukazuje na mogućnost razvoja partnerskog odnosa škole i roditelja. Roditelji uglavnom vide vlastiti nedostatak vremena kao najznačajniju prepreku suradnji škole i roditelja, međutim, taj nedostatak značajno više naglašavaju roditelji urbanih sredina. Roditelji ruralnih područja općenito su zadovoljniji različitim načinima sudjelovanja u životu škole. Urbano/ruralne razlike roditeljskih procjena u većini potvrđuju polaznu pretpostavku o većoj povezanosti roditelja i škole u ruralnim područjima, kao i općenito veće zadovoljstvo komunikacijom i utjecajem na školu kod roditelja ruralnih područja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Psihologija, PedagogijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Učiteljski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi

Citiraj ovu publikaciju:

Miljević-Riđički, Renata; Pahić, Tea; Vizek Vidović, Vlasta
Suradnja roditelja i škole u Hrvatskoj: sličnosti i razlike urbanih i ruralnih sredina // Sociologija i prostor - Časopis za istraživanja prostornoga i sociokulturnog razvoja, 49 (2011), 165-184 doi:10.5673/sip.49.2.3. (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Miljević-Riđički, R., Pahić, T. & Vizek Vidović, V. (2011) Suradnja roditelja i škole u Hrvatskoj: sličnosti i razlike urbanih i ruralnih sredina. Sociologija i prostor - Časopis za istraživanja prostornoga i sociokulturnog razvoja, 49, 165-184 doi:10.5673/sip.49.2.3..
@article{article, year = {2011}, pages = {165-184}, DOI = {10.5673/sip.49.2.3.}, keywords = {suradnja roditelja i \v{s}kole, urbana i ruralna podru\v{c}ja, tradicionalni pristup, partnerski pristup}, journal = {Sociologija i prostor - \v{C}asopis za istra\v{z}ivanja prostornoga i sociokulturnog razvoja}, doi = {10.5673/sip.49.2.3.}, volume = {49}, issn = {1846-5226}, title = {Suradnja roditelja i \v{s}kole u Hrvatskoj: sli\v{c}nosti i razlike urbanih i ruralnih sredina}, keyword = {suradnja roditelja i \v{s}kole, urbana i ruralna podru\v{c}ja, tradicionalni pristup, partnerski pristup} }
@article{article, year = {2011}, pages = {165-184}, DOI = {10.5673/sip.49.2.3.}, keywords = {urban/rural schools, parental involvement in education, parental orientation toward cooperation with school}, journal = {Sociologija i prostor - \v{C}asopis za istra\v{z}ivanja prostornoga i sociokulturnog razvoja}, doi = {10.5673/sip.49.2.3.}, volume = {49}, issn = {1846-5226}, title = {Parents and School Cooperation in Croatia: Similarities and Differences in Urban and Rural Settings}, keyword = {urban/rural schools, parental involvement in education, parental orientation toward cooperation with school} }

Časopis indeksira:


 • Web of Science Core Collection (WoSCC)
  • Social Science Citation Index (SSCI)
  • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
 • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


 • Sociological Abstracts
 • SocINDEX (EBSCO)
 • SOCIAL SCIENCE CITATION INDEX
 • SOCIAL SCISEARCH
 • JOURNAL CITATION REPORTS/SOCIAL SCIENCES EDITION
 • SCOPUS


Citati:

  Contrast
  Increase Font
  Decrease Font
  Dyslexic Font