Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka višnje maraske (CROSBI ID 370939)

Ocjenski rad | diplomski rad

Daniel Verbanac Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka višnje maraske / Božidar Šantek (mentor); Mario Novak (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2011

Podaci o odgovornosti

Daniel Verbanac

Božidar Šantek

Mario Novak

hrvatski

Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka višnje maraske

Sažetak: U ovom istraţivanju proučavan je proces proizvodnje piva donjeg vrenja sa i bez dodatka koncentrata soka višnje maraske (KSVM). Sladovina je proizvedena infuzijskim postupkom ukomljavanja, a proces glavnog i naknadnog vrenja su provedeni u cilindrično - konusnim fermentorima. U svim eksperimentima, proces glavnog i naknadnog vrenja su provedeni po istom postupku. Na osnovi dobivenih rezultata, vidljivo je da se KSVM moţe uspješno primijeniti u procesu proizvodnje piva. Dodatak KSVM u osnovnu sladovinu utječe na odvijanje procesa glavnog i naknadnog vrenja piva. Osim toga, kod piva donjeg vrenja sa dodatkom KSVM, zabiljeţene su povećane koncentracije etanola [7, 54 - 8, 03 % (vol/vol)] kao posljedica konverzije lakofermentabilnih šećera prisutnih u KSVM. MeĎusobna usporedba piva donjeg vrenja sa dodatkom KSVM nakon degustacije piva pokazuje da pivo donjeg vrenja sa dodatkom 4 % (vol/vol) KSVM ima finu kombinaciju gorko - kiselog okusa, finu punoću okusa, stabilnu bogatu pjenu, te izbalansiranu aromu piva.

pivo donjeg vrenja; koncentrat soka višnje maraske; infuzijski postupak; hladno vrenje i dozrijevanje; cilindrično - konusni fermentor

nije evidentirano

engleski

Production of bottom - fermenting beer with addition of concentrated marasca juice

nije evidentirano

bottom - fermenting beer; concentrated marasca juice; infusion; cold fermentation and maturation; cylindrical - conical fermenter

nije evidentirano

Podaci o izdanju

57

20.12.2011.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija