Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka višnje maraske (CROSBI ID 370939)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Daniel Verbanac
Božidar Šantek
Mario Novak
hrvatski
Proizvodnja piva donjeg vrenja sa dodatkom koncentrata soka višnje maraske
Sažetak: U ovom istraţivanju proučavan je proces proizvodnje piva donjeg vrenja sa i bez dodatka koncentrata soka višnje maraske (KSVM). Sladovina je proizvedena infuzijskim postupkom ukomljavanja, a proces glavnog i naknadnog vrenja su provedeni u cilindrično - konusnim fermentorima. U svim eksperimentima, proces glavnog i naknadnog vrenja su provedeni po istom postupku. Na osnovi dobivenih rezultata, vidljivo je da se KSVM moţe uspješno primijeniti u procesu proizvodnje piva. Dodatak KSVM u osnovnu sladovinu utječe na odvijanje procesa glavnog i naknadnog vrenja piva. Osim toga, kod piva donjeg vrenja sa dodatkom KSVM, zabiljeţene su povećane koncentracije etanola [7, 54 - 8, 03 % (vol/vol)] kao posljedica konverzije lakofermentabilnih šećera prisutnih u KSVM. MeĎusobna usporedba piva donjeg vrenja sa dodatkom KSVM nakon degustacije piva pokazuje da pivo donjeg vrenja sa dodatkom 4 % (vol/vol) KSVM ima finu kombinaciju gorko - kiselog okusa, finu punoću okusa, stabilnu bogatu pjenu, te izbalansiranu aromu piva.
pivo donjeg vrenja; koncentrat soka višnje maraske; infuzijski postupak; hladno vrenje i dozrijevanje; cilindrično - konusni fermentor
nije evidentirano
engleski
Production of bottom - fermenting beer with addition of concentrated marasca juice
nije evidentirano
bottom - fermenting beer; concentrated marasca juice; infusion; cold fermentation and maturation; cylindrical - conical fermenter
nije evidentirano
Podaci o izdanju
57
20.12.2011.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb